VIDEO: Sagaidot simtgades filmas «Ievainotais jātnieks» pirmizrādi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Otrdien, 24. oktobrī, kinoteātrī “Splendid Palace” pirmizrādi piedzīvos režisores Ilonas Brūveres dokumentālā spēlfilma „Ievainotais jātnieks” – otrā filma Nacionālā kino centra programmā „Latvijas filmas Latvijas simtgadei”. No 27. oktobra filma skatāma “Splendid Palace” repertuārā, sekos arī īpašās pirmizrādes vēl desmit Latvijas pilsētās.

Filma "Ievainotais jātnieks" veltīta Latvijas simtgadei, tēlnieka Kārļa Zāles 130. dzimšanas dienai un viņa darbam pie Latvijas simbola – Brīvības pieminekļa celtniecības.

"Filma ir par Kārli Zāli. Mēs mēģinājām par viņu stāstīt kā par cilvēku Kārli Zāli, kurš ne vienmēr bija īpaši godīgs, kā mēs visi, kurš ne vienmēr bija tik īpaši labs. Viņš bija tāds pats, kā visi mēs," - tā filmai veltītajā preses konferencē uzsvēra filmas režisore Ilona Brūvere.

"Šis bija tas gadījums, kad režisore redz pilnu attēlu pilnās krāsās, pilnās skaņās, trokšņos, zemtekstos. Es Ilonai [Brūverei]  uzticos," - tā savukārt preses konferencē atzina komponists Ēriks Ešenvalds, kurš palīdzēja veidot filmas muzikālo noskaņu. Ešenvalds neslēpa, ka režisorei bijusi konkrēta vīzija ne tikai par filmas vizuālo, bet arī muzikālo pusi.

Filma „Ievainotais jātnieks četrās kategorijās nominēta Nacionālajai kino balvai Lielais Kristaps – kā labākā pilnmetrāžas dokumentālā filma, par labāko dokumentālā kino režiju, mākslinieka darbu un grimu.

Filmas radošajā komandā ir arī kinooperatore Elīna Bandēna, skaņu režisors Anrijs Krenbergs. Filmas scenārija konsultante ir mākslas zinātniece Ingrīda Burāne, laikmeta tēlus atveido Imants Strads, Dārta Daneviča, Lauris Subatnieks, Ģirts Liuziniks, Ieva Aleksandrova-Eklone, Dainis Gaidelis un citi.

Ielūkojoties filmas "Ievainotais jātnieks" skaņas pēcapstrādes procesā (skat. video), redzams, cik liela uzmanība Krenberga un Brūveres kopīgā darbā tiek pievērsta vissīkākajiem detaļām, ko skatītājs varbūt pat nepamana, taču šīs detaļas ir būtiskas, lai veidotos nepieciešamā atmosfēra un tiktu pausts vēlamais vēstījums.

Filmas „Ievainotais jātnieks” reģionālo pirmizrāžu turneja sāksies Kuldīgā 26. oktobrī, turpināsies Siguldā 27. oktobrī, Valmierā 28. oktobrī, Cēsīs 29. oktobrī, Ventspilī 30. oktobrī, Liepājā 31. oktobrī.  Rēzeknē (1.11.), Jēkabpilī (2.11.), Madonā (3.11.), Smiltenē un citos Latvijas novados filma tiks demonstrēta jau no pirmajām novembra dienām.

Programmā "Latvijas filmas Latvijas simtgadei" kopumā tiek veidotas 16 pilnmetrāžas filmas, pirmā no tām – Vara Braslas spēlfilma "Vectēvs, kas bīstamāks par datoru" – uz ekrāniem nonāca augustā un to noskatījušies jau vairāk nekā 45 000 skatītāju, bet 18. novembrī tiks pirmizrādīta trešā - Askolda Saulīša dokumentālā filma par latviešu strēlniekiem "Astoņas zvaigznes".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti