Rīta Panorāma

Maestro Aleksandra Viļumaņa koncerts

Rīta Panorāma

Intervija ar Aleksandru Špicbergu un Agri Daņiļēviču

Intervija ar Daini Īvānu un Jāni Šiliņu par d/f "Astoņas zvaigznes"

Vēsturnieks par filmu «Astoņas zvaigznes»: Rezultāts ir labs!

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

18. novembrī pirmizrādi Rīgā piedzīvos un jau valsts svētku dienās daudzviet Latvijā būs skatāma režisora Askolda Saulīša dokumentālā filma “Astoņas zvaigznes”. Filma izdevusies laba, Latvijas Televīzijas raidījumā “Rīta Panorāma” saka filmas konsultants, vēsturnieks Jānis Šiliņš.

“[Vēsturisko materiālu] apjoms bija ļoti liels, un es apbrīnoju [režisoru] Askoldu [Saulīti], ka viņš uzņēmās šādu lielu izaicinājumu. Paldies arī Dainim [Īvānam], kurš mēģināja šo visu informāciju salikt scenārijā,” saka Šiliņš. „Es esmu redzējis filmu un varu teikt, ka, manuprāt, rezultāts ir ļoti labs. Protams, vienmēr var piesieties, sevišķi vēsturnieki, bet man šķiet, ka rezultāts ir labs - stāstījums pietiekami emocionāls un arī atstāj diezgan spēcīgu iespaidu.”

Arī filmas scenārists Dainis Īvāns piekrīt, ka vēsturisko materiālu apjoms sākumā šķitis neaptverams. Ideja par astoņiem stāstiem nākusi no režisora. „Tas palīdzēja stāstu izritināt,” saka Īvāns.

Askolda Saulīša filma „Astoņas zvaigznes” vēsta par strēlnieku vienību sarežģīto formēšanos, ko kavēja gan Krievijas impērijas valdība, gan latviešu pilsonisko aprindu gļēvums, gan lielinieku propaganda. Izmantojot pašu strēlnieku rakstītus tekstus, atmiņas, vēstules un dienasgrāmatas, filmas veidotāji stāsta gan par strēlnieku leģendārajām kaujām, gan par viņu sadzīvi un mīlestību. Par to, kā strēlnieku vienībās rūdījušies nākamā Latvijas Neatkarības kara cīnītāji un vēl pirms Latvijas valsts dzimusi Latvija – 1 .Daugavgrīvas, 2. Rīgas, 3. Kurzemes, 4. Vidzemes, 5. Zemgales, 6. Tukuma, 7. Bauskas un 8. Valmieras latviešu strēlnieku bataljons.

Filmas otrajā daļā izsekots strēlnieku ceļam uz Latviju cauri Krievijas Pilsoņu karam tā dažādās frontes pusēs. Rūgta lappuse ir daudzu morāli un fiziski sakropļoto karavīru liktenis pēc kara.

Jau vēstīts, ka filmas pirmizrāde notiks kinoteātra „Splendid Palace” Lielajā zālē 18. novembrī 18.00, paralēlseanss Mazajā zālē sāksies 18.30, arī uz to iespējams nopirkt biļetes.

Pēc pirmizrādes filma būs skatāma kinoteātros „Splendid Palace” un „K. Suns”, bet gandrīz vienlaikus ar Rīgas pirmizrādi sākas filmas demonstrēšana Latvijas novados – „Astoņas zvaigznes” ir Latvijas valsts 99. jubilejas svinību sastāvdaļa Rēzeknē, Ludzā, Līvānos, Madonā, Ainažos, Rūjienā, Cēsīs, Alūksnē, Apē, Smiltenē, Līgatnē, Jēkabpilī, Aizkrauklē, Koknesē, Liepājā, Vaiņodē, Kuldīgā, Talsos, Ventspilī, Baldonē, Saulkrastos, Salaspilī un citviet. Kopumā – vairāk nekā 50 vietās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti