Vācieši uzņēmuši filmu par latviešu nacionālajiem partizāniem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Vācu režisors Peters Grimms Latvijā ir uzņēmis pilnmetrāžas filmu par Latvijas nacionālajiem partizāniem "Mežabrāļi. Īles bunkura partizāni", kas stāsta par pēckara pretošanos otrreizējai padomju okupācijai Latvijā un ir balstīta uz šo cīņu dalībnieku un aculiecinieku atmiņām.

Filmas nosaukums angļu valodā ir "Forest Brothers - the partisans of Ile bunker". Tā pārsvarā ir orientēta uz Rietumu pasaules skatītāju, tomēr filmas režisoram Peteram Grimmam un producentam Ekartam Reihlam bija svarīgi parādīt savu darbu arī Latvijā - filmas pirmizrāde notika Latvijas Okupācijas muzejā.

"Es uzaugu Austrumvācijā, Berlīnē. Piedzīvoju okupāciju un biju iesaistīts pretrežīma kustībā kā students. Vēlāk, 1991.gadā, man bija iespēja viesoties Lietuvā kopā ar vācu parlamentāriešu delegāciju, kas tur pārraudzīja tautas nobalsošanu par neatkarības atjaunošanu. Pēc tam ierādamies Rīga. Dzirdēju par Latvijas partizānu kustību un domāju, ka šis ir stāsts, ko mums jādokumentē, lai cilvēki to neaizmirst. Svarīgi ir to aprakstīt no dalībnieka viedokļa, jo šie cilvēki ar mums ilgi vairs nebūs," stāsta filmas režisors.

Filmas izdevējs Daris Dēliņš no "Perry Street Advisors" Ņujorkā norāda: "Iepazinos ar filmu šogad februārī Berlīnes filmu festivālā. Man ieinteresēja, kāpēc vācieši uztaisījuši filmu par Latvijas vēsturi. Pēc noskatīšanās nolēmām to izplatīt, jo šis ir stāsts, par ko pat mēs, latvieši, nezinām pietiekoši labi, nerunājot par cilvēkiem ārpus Latvijas. Ir svarīgi, ka mēs esam informēti par pretestības cīņu, kas turpinājās daudzus gadus pēc kara beigām. Šis stāsts nav labi zināms, daži to ignorē pat līdz šai dienai vai ir pārpratuši."

Filma ir latviešu, vācu, angļu, igauņu un lietuviešu valodās. Šogad plānots to rādīt Baltijas valstu televīzijas kanālos. Pēc tam sekos filmas DVD izdevums un filmas izdošana portālos, piemēram, "iTunes".

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti