Kultūras ziņas

Rīgā viesojas pasaulslavens pilsētplānotājs

Kultūras ziņas

Top Latvijas muzeju kopizstāde

Top filmas par Vīķi–Freibergu un klaida latviešiem

Top filmas par Vīķi–Freibergu un klaida latviešiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Šā gada nogalē pirmizrādi piedzīvos divas jaunas Latvijas Televīzijas dokumentālās filmas. Viena no tām stāstīs par Latvijas bēgļu likteņiem laikā pēc Otrā pasaules kara, un tās filmēšana aktīvi noritēja aizvadītās nedēļas nogalē Vācijā notikušo Eslingenas dziesmu svētku septiņdesmitgades atceres pasākumu laikā. Otra filma vēstīs par valsts prezidenti Vairu Vīķi-Freibergu.

Šobrīd Latvijas Televīzijas paspārnē top divas filmas par klaida latviešu likteņstāstiem. Viena no tām iedziļināsies stāstos, kas aizsākušies Eslingenā - lielākajā latviešu bēgļu nometnē Vācijā. Latvijā nav daudz cilvēku, kuri zina, kas ir ''dīpīši'' un kas ir Eslingena – tā režisors Juris Sējāns pamato ieceri veidot šo filmu. Turklāt tas būs arī stāsts par tā laika latviešu kultūras evakuāciju uz Rietumiem.

"Fakts vien, ka baleta skolā bija 120 audzēkņu, ir fenomens. Simtiem teātra izrāžu, jo liela daļa no Nacionālā teātra trupas izbrauca uz Eslingenu. Tāpat arī koncerti un nepārtraukta kultūras attīstība," par dzīvi latviešu kopienā Eslingenā saka režisors Juris Sējāns. "Un tagad mēs redzam, ka tā nav apstājusies."

Kā stāsta režisors, pamatā filma tiks veidota, balstoties uz vēstures materiāliem. Tomēr daudz vizuālā materiāla ir atrasts Eslingenas dziesmu svētku laikā. Arī intervijas. Piemēram, ar pasaulē pazīstamo latviešu komponisti Lolitu Ritmanis.

"Es domāju, ka tas, ko jūs dariet šeit un uzņemiet, ir ļoti svarīgi, jo pasaulē pašlaik ir laiki traki. Mums ir jāturpina būt stipriem savā ticībā par brīvību un par valodas, kultūras uzturēšanu ne tikai Latvijā, bet arī ārpus Latvijas," uzsver  komponiste Lolita Ritmanis. "Tie stāsti ir svarīgi, jo no vēstures mēs mācamies."

Plānots, ka Eslingenas stāsti pie Latvijas Televīzijas skatītājiem nonāks šī gada novembrī. Savukārt otra filma būs par vienu no spožākajām Latvijas sabiedrības un politikas personībām Vairu Vīķi-Freibergu. Tiesa, filmas režisore Kristīne Želve uzsver - stāsts pavisam nebūs par politiku.

"Tā viena līnija, ko es gribu parādīt, ir Vaira Vīķe-Freiberga personīgi un arī tandēmā ar vīru Imantu, jo viņi ir pilnīgi nešķirams tandēms, un tā viņu savienība darbojas kā labi ieeļļots zobrats," saka režisore Kristīne Želve, skaidrojot, ka vēlas parādīt mūsu bijušās prezidentes normālo dzīvi - pankūku cepšanu un dārza kopšanu.

Režisore piebilst, ka šis aspekts prasa nopietnu grafiku saskaņošanu, jo prezidente joprojām ir sabiedriski aktīva.

"Viņa regulāri dodas uz dažādām konferencēm, tikšanos [ar citiem politiķiem], un arī to mēs iekļausim filmā," saka režisore. "Tā ir pensionāres dzīve, kāda šobrīd norit prezidentes kundzei."

Kā komentē pati Vaira Vīķe-Freiberga, galvenais, veidojot filmu, ir gaume, ko grūti iemācīt.

Plānots, ka filma par Vairu Vīķi-Freibergu pie skatītājiem nonāks 1. decembrī, prezidentes dzimšanas dienā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti