«Splendid Palace» piedāvā četras izcilas, sieviešu režisētas dāņu kinofilmas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

No 25. – 27. augustam kinoteātrī “Splendid Palace” otro reizi norisināsies gaidītais Dāņu kino vasaras festivāls, kas tapis sadarbībā ar Dānijas Kultūras institūtu un skatītājiem piedāvā noskatīties četras izcilas dāņu kinofilmas, kuru režisores ir sievietes. Festivāla laikā būs iespēja tikties ar vienu no filmu režisorēm - Anetti K. Olesenu (Annette K. Olesen), kura pasākumā piedalās ar divām spēlfilmām.

Šī gada Dāņu kino vasaras festivālu, kas notiek “Splendid Palace” rudens sezonas atklāšanas nedēļā, 25.augusta vakarā atklās režisore Annette K. Olesena ar filmas “Sīkās neveiksmes” (Små ulykker) ekranizāciju. 2002. gada uzņemtajā filmā režisore atainojusi aizkustinošu stāstu par kādu ģimeni, kurā pēc traģiska notikuma bērni atgriežas dzimtajā pilsētā, lai kopīgi samierinātos ar situāciju. Arī otro festivāla dienu 26. augustā plānots iesākt ar Olesenas režisēto filmu. Spēlfilmā “Mazais kareivis” (Lille Soldat) jauna sieviete Lotte atgriežas no kara dienesta. Zaudējusi ilūzijas par dzīvi, viņa kļūst par šoferi tēva vadītajā prostitūcijas biznesā.

Pirmo reizi kino festivālā viesosies režisore ar programmā iekļautām divām spēlfilmām. Režisore A. K. Olesena skatītājus pagodinās abos filmu seansos, dodot iespēju uzdot interesējošos jautājumus otrā seansa laikā.

Kā trešo filmu festivāla organizatori skatītājiem piedāvā noskatīties režisores Susannes Bīras (Susanne Bier) spēlfilmu “Labākā pasaulē” (Hævnen), kurā attēlotas vairāku ģimeņu sarežģīto attiecību ainas. Notikumiem saasinoties, tas atstāj dziļus iespaidus uz jaunāko paaudzi, kā dēļ jaunatne pieņem radikāli nepareizus lēmumus. Otro festivāla dienu noslēgs režisores Pernilles Fišeres Kristensenas (Pernille Fischer Christensen) spēlfilma “Ģimene” (En Familie) – spēcīga ģimenes drāma, kas stāsta par savstarpējām attiecībām, kuras balansē starp pienākumiem un brīvību.

Savukārt festivāla pēdējā, trešajā dienā pirmo reizi uz lielā ekrāna Latvijā festivāla apmeklētāji varēs noskatīties un novērtēt leģendārā un godalgotā režisora Larsa fon Trīra (Lars fon Trier) 8 sēriju mini-seriāla “Valstība” (The Kingdom) 1.daļu, kas paredzēts kā spožs festivāla noslēgums. Seriāls, kura notikumi risinās Dānijas slimnīcā skatītājus ievedīs medicīnas un zinātņu valstībā. Ļaujot sekot dīvainām parādībām un pārdabiskiem notikumiem, tas neatstās vienaldzīgu nevienu asu izjūtu cienītāju.

Kā atzina kinoteātra “Splendid Palace” kuratore Daira Āboliņa: “Dāņu kino fenomens ir Eiropas pozitīvais piemērs. Filmu industrijā Dānijā līdzās vīriešiem režisores sievietes ir izteikti spēcīgas, nerunājot par dzimti, bet gan mākslas izpausmi. Arī Larss fon Trīrs šajā filmu kolekcijā nav “baltais zvirbulis”, jo viņa filmās sievietēm vienmēr bijusi nozīmīga loma. “Splendid Palace” publika Dāņu kino jau ir iepazinusi un iemīļojusi, tāpēc paredzam šo tradīciju turpināt arī turpmāk.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti