Skaties «Atbrīvošanas diena» - dokumentālo filmu par Ziemeļkoreju!

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Lielu rezonansi sabiedrībā izraisījušo dokumentālālo filmu "Atbrīvošanas diena" tās kino versijā (98 minūšu garumā) piedāvājam nākamās septiņas dienas noskatīties lsm.lv interneta platformās. 

 

2016.gadā tapusī filma ir Latvijas un Norvēģijas kopražojums ar režisoriem Uģi Olti un Mortenu Traviku.

Nacionālās kinobalvas “Lielais Kristaps” pasniegšanas ceremonijā filma saņēma balvu kategorijā "Labākā pilnmetrāžas dokumentālā filma", "Labākais montāžas režisors" un "Labākais skaņu režisors".

Par pārsteigumu visai pasaulei bijušās Dienvidslāvijas kulta grupa “Laibach” kļuva par pirmo ārzemju rokgrupu, kas koncertējusi izolētajā Ziemeļkorejā. Šis brīnums kļuva iespējams, pateicoties filmas režisora, sena grupas fana un aktīva kultūras diplomāta šķietami utopiskajām ambīcijām. Sastopoties ar stingru ideoloģiju un kultūru atšķirībām, “Laibach” mūziķiem caur cenzūras adatas aci jāizvelk savas dziesmas, lai izpildītu tās tādas auditorijas priekšā, kas vēl nekad nav dzirdējusi rokmūziku. Tikmēr uz robežas starp divām Korejām tiek uzstādīti propagandas skaļruņi, ieskandinot kara draudus.

Traviks ir norvēģu režisors un multimediju mākslinieks, kas daudzkārt šķērsojis dažādu mākslas žanru un valstu robežas. Guvis teātra režisora izglītību Krievijā un Zviedrijā, viņš savos projektos bieži apspēlē jēdzienus “pasaule kā skatuve” un “identitāte kā loma”. Travika  radošās izpausmes vienlaikus ir arī sociālpolitiskas akcijas. Viņa rīkotie skaistumkonkursi mīnu upuriem “Miss Landmine Angola” (2008) un “Miss Landmine Cambodia” (2009) guva plašu rezonansi visā pasaulē. Pretrunīgus viedokļus Rietumu sabiedrībā izraisījusi arī režisora ilggadējā sadarbība ar Ziemeļkorejas māksliniekiem un augsta ranga kultūras darbiniekiem.

Režisors Olte ir pieredzējis VFS Films veidoto TV raidījumu un montāžas režisors, trīs spēles īsfilmu autors. “Atbrīvošanas diena” ir viņa trešā dokumentālā filma. Arī iepriekšējā filma “Dubultie svešinieki” tika pirmizrādīta festivālā IDFA. U. Olte veidojis vairākus godalgotus mūzikas video grupas «Instrumenti» dziesmām «Dont Hold Onto Me» un «King Of The Wild Things”, Lindas Leen jaunākajai dziesmai “Who Is In Charge”, kā arī režisējis dažādus TV projektus: ”Ziemeļu puse», LV jaunatklāšanas raidījumu “TE!” un “KARALISTE”, kā arī arhitektūras raidījumu “Adreses”.

Filmas pasaules pirmizrāde notika prestižajā dokumentālo filmu festivālā IDFA, Amsterdamā, bet Latvijas pirmizrāde kinoteātros notika 2017. gada 24. martā.

Par filmu recenzijas publicējuši nozīmīgi pasaules mediji "Variety" (ASV), "The Guardian" (Lielbritānija), mūzikas žurnāli "MOJO" (Lielbritānija) un "Rolling Stone" (ASV).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti