Panorāma

Rīgā viesojas Rumānijas Senāta prezidents

Panorāma

Pensionāriem ar invaliditāti sola vienkāršāku nodokļu atvieglojumu saņemšanu

Filmas "Matilde" pirmizrāde Sanktpēterburgā

Sanktpēterburgā pirmizrādi piedzīvo Krievijā pretrunīgi vērtētā filma «Matilde»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Sanktpēterburgā pirmizrādi piedzīvojusi pretrunīgi vērtētā un Krievijā skandālu izraisījusī filma "Matilde". Režisora Alekseja Učiteļa stāsts par Krievijas impērijas pēdējā cara Nikolaja II jaunības dēku ar poļu balerīnu Matildi Kšesiņsku daļā pareizticīgo sabiedrības izpelnījies kritiku par cara nomelnošanu. Kopš 2000. gada Nikolajs II Krievijas pareizticīgajā baznīcā tiek godināts par svēto.

Pirmizrādes vieta – Marijas teātra jaunā zāle – nebūt nav nejauši izvēlēta. Poļu balerīna Matilde Kšesinska savulaik ne vienu reizi vien ir dejojusi uz vēsturiskās Marijas teātra skatuves. Pēc filmas veidotāju versijas, tieši Marijas teātrī troņmantinieks Nikolajs pirmoreiz klātienē vēro Matildi – ierauga, aiz mīlestības zaudē prātu un pārliecību par to, ka viņam jāprec vācu princese.

"Pat ja Nikolajam kādreiz bija tieksme atteikties no troņa par labu romantiskai mīlai, manuprāt, tas nekur nebija dokumentāli fiksēts.

Labākajā gadījumā, tās varēja būt viņa pārdomas, un šajā situācijā režisors ir situācijas interpretētājs," skaidro vēsturniece Jeļena Kasčenko.

Filmas sižets izraisīja skandālu vēl pirms parādīšanās uz lielajiem ekrāniem. Krievijas Valsts domes deputāte Nataļja Poklonska centās panākt, lai filma vispār netiktu līdz skatītājam. Viņasprāt, šī filma aizvaino cara Nikolaja II piemiņu un ticīgo jūtas. Pareizāk sakot, to cilvēku jūtas, kuri ir pārliecināti, ka pēdējais Krievijas imperators Nikolajs II ir krievu tautas grēku pestītājs.

"Pirms revolūcijas līdz 1917. gadam noteikti cenzūra neļāva demonstrēt uz ekrāna svētos un cara ģimenes. Protams, padomju laikā Nikolajs II neatradās svēto vidū, bet tagad situācija mainījās. Mēs redzam, ka turpina strādāt vecie noteikumi," teica vēsturniece.

Pirmizrādē Pēterburgā pareizticīgie līdz zālei netika. Aktīvistiem, lūgšanas skaitot, nācās palikt uz ielas, kur viņus pieskatīja policisti.

"Tā ir politiskā provokācija, kas vērsta pret Vladimiru Putinu un patriarhu! To saprot Kadirovs, kas aizstāvējis Poklonsku, un pati Poklonska! Un ja šī filma tiks līdz kinoteātriem, tad nākamā filma jau būs par dievmāti, un Krievijā sāksies karš!" teica Valsts domes deputāta V. Milonova palīgs Anatolijs Artjuhs.

Sašutušie aktīvisti “Matildei” pieteica karu vēl krietnu laiku pirms tās pirmizrādes. Jekaterinburgā vīrietis ar smago mašīnu iebrauca kinoteatrī, Maskavā tika nodedzināta filmas režisora Alekseja Učiteļa advokāta mašīna, bet Pēterburgā režisora birojs tika apmetāts ar degmaisījuma bumbām.

"Pirmoreizi mūžā es prezentēju filmu ne kā parastu filmu, bet kā sabiedrības notikumu, un mani tas nedaudz biedē – kā darbu uztvers skatītājs, īpaši ņemot vērā to visu informācijas fonu," atzina filmas režisors.

Viesu saraksts varēja būt kuplāks. Baidoties par savu dzīvību un veselību, uz pirmizrādi Sanktpēterburgā neieradās galveno lomu izpildītāji:

vācu aktieris Larss Aidingers, kurš filmā spēlēja Nikolaja II lomu, poļu aktrise Mihalina Oļšanska – balerīnas Matildes lomas atveidotāja, kā arī aktrise Luize Volfrāma, kura filmā ir Nikolaja II sieva. Pēterburgā bija ieradusies tikai lietuviešu aktrise Ingeborga Dapkunaite, kura filmā atveidoja Nikolaja II māti.

"Kostīmu mākslinieki ir labi pastrādājuši, vienkārši grezni. Aktieru spēle ir nedaudz juceklīga, bet man liekas - ir labi attēloti cilvēku pārdzīvojumi. Larss ir ļoti labs aktieris," vērtēja skatītājs Dmitrijs. Tikmēr Pavels sprieda: "Varēja uztaisīt divas sērijas. Visa kā ir ļoti daudz un ir pārāk koncentrēti."

Krievijas kinoteātros, kas piekrituši demonstrēt filmu, "Matilde" būs skatāma no 26. oktobra. Novērtēt režisora Učiteļa darbu varēs arī Latvijas skatītāji – filma kinoteātros no šīs piektdienas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti