Sākas «Manhattan Short»; atbalstām filmu «Sarauj, Just!»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

No 28.septembra varam sākt turēt īkšķus un aktīvi atbalstīt mūsu kinoļaudis. Šodien startē pasaulē lielākais īsfilmu festivāls “Manhattan Short”, un pirmo reizi tā 20 gadu pastāvēšanas vēsturē uz galveno balvu pretendē arī Latvijas filma. Tas ir Pāvela Gumennikova spraigais un uz patiesiem notikumiem balstītais stāsts “Sarauj, Just!”, kuru, noskatoties vairāk nekā pusotru tūkstoti filmu, žūrija ierindoja starp desmit finālistēm. Tagad vārds skatītājiem, jo tieši viņi nosaka Manhetenas īsfilmu festivāla uzvarētāju, balsojot gan par labāko filmu, gan aktieri.

Tuvākās nedēļas laikā režisora Pāvela Gumennikova filmas “Sarauj, Just!” auditorija pieaugs desmitkārtīgi. Uz patiesiem notikumiem balstītais stāsts par puisi ratiņkrēslā, kuru atveido Latvijas Sēdvolejbola komandas uzbrucējs Aleksandrs Ronis, no vairāk nekā pusotra tūkstoša darbu izraudzīta Manhetenas īsfilmu fināla desmitniekam.

"Mēs ļoti daudz strādājām uz to, lai tiktu uz Manhetenas filmu festivālu, jo tas ir viens no lielākajiem festivāliem. Tās sajūtas bija kā bērnam saldumu veikalā – no priekiem nezini, kur iet, un nezini, ko darīt, jo tas ir liels panākums jau iekļūt tur starp tām 10 labākajām filmām, jo tās redzēs vairāk nekā 100 tūkstoši cilvēku, un īsfilmai tas ir ļoti liels cipars," saka filmas “Sarauj, Just!” režisors Pāvels Gumennikovs.

Visas 10 filmas finālistes izrādīs vairāk nekā 250 pasaules pilsētās sešos dažādos kontinentos. Festivālam šogad arī jubileja – 20 gadi; sešus no tiem tas norit arī Latvijā, un tam jau ir izveidojusies sava pastāvīgā auditorija, bet tagad tas paplašinājis ģeogrāfiju arī mūsu valsts robežās.

"To arī sauc par plašāko skatītāju īsfilmu festivālu pasaulē, jo skatītājs atnāk, saņem anketu, viņš skatās, vērtē, viņi apspriež un beigās atzīmē, kura filma, viņaprāt, ir labākā un arī kurš aktieris no tur nominētajiem ir labākais. Un festivālā pagājušajā gadā bija filma “Lāča stāsts”, kura arī saņēma ''Oskaru''. Filmas tiešām ir ļoti kvalitatīvas, ļoti interesantas, gan par sociālu tematiku, gan par mīlestību, gan reizēm ar šausmu vai mistikas elementiem," stāsta kinofestivāla “Manhattan Short” pārstāve Latvijā Iveta Dortāne.

Latviju festivālā pārstāvošā filma ir pirmā kino pieredze Justa lomas atveidotājam Aleksandram. Lai arī sākumā režisoram tas bijis neliels risks strādāt ar neprofesionālu aktieri, tomēr filma jau plūkusi laurus vairākos prestižos kinofestivālos. Un Aleksandrs smejas, ka labprāt vēl piekristu līdzīgai avantūrai un ka pēc Latvijas pirmizrādes viņu dažkārt atpazīst uz ielas.

"Man vienreiz sanāca – es satiku divus puišus, kuri pienāca pie manis un saka: “Čau, tas esi tu, kurš nofilmējās tajā filmā?”. Es saku – jā, bet kur tu to redzēji? Un viņš teic – es biju tur Gētes institūtā to noskatījos un saka – baigi superīgā filma, man patika," stāsta galvenās lomas atveidotājs filmā “Sarauj, Just!” Aleksandrs Ronis.

Filmas komanda solās būt klāt arī teju visos festivāla seansos Latvijā, tostarp arī noslēguma seansā kinoteātrī “Splendid Palace”. Turklāt Pāvels no drauga Amerikā uzzinājis, ka šodienas seanss Ņujorkā bijis izpārdots, un filmai pavēries ceļš arī uz ''Oskara'' nomināciju.

 

Jau vēstīts, ka filma "Sarauj, Just!" šogad izpelnījusies atzinību vēl divos starptautiskos filmu festivālos. Īsfilma uzvarējusi 47.bērnu un jauniešu starptautiskajā filmu festivālā “Giffoni Film Festival”, kas norisinājās Itālijā, savukārt Austrālijas “Freshflix” īsfilmu festivālā filma plūkusi laurus kategorijā “Labākā filma”

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti