Kultūras ziņas

Ksenijas Sidorovas un Pāvo Jervi satikšanās

Kultūras ziņas

"Sunset Festival" noslēdz britu grupa "The xx"

Sākas Latvijas simtgades filmu sezona

Sākas Latvijas simtgades filmu sezona

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Ar Vara Braslas filmas “Vectēvs, kas bīstamāks par datoru” pirmizrādi šonedēļ sāksies ilgi gaidītā Latvijas simtgades filmu izrādīšana. Pavisam Nacionālā kino centra programmā “Latvijas filmas Latvijas simtgadei” top 16 filmas, no tām šogad pirmizrādi piedzīvos trīs projekti. Bez Braslas filmas rudenī gaidāma arī Ilonas Brūveres un Askolda Saulīša filmu pirmizrāde.  

Režisora Vara Braslas jaunāko filmu “Vectēvs, kas bīstamāks par datoru” jau šo piektdien sāks izrādīt 14 kinoteātros visā Latvijā, un ar šo labestīgo ģimenes kino tiek dots starts vērienīgam valsts simtgades filmu maratonam.

Simtgades filmu programmu atklāj Latvijas kino vecmeistara darbs, tomēr, kā atzīst žūrijas locekle dzejniece un dramaturģe Māra Zālīte, pirms četriem gadiem uzsāktajā projektu atlasē svarīgi bija dot iespēju arī jaunajiem autoriem. Un tādi starp 16 apstiprinātajiem filmu finansēšanas projektiem ir gan starp dokumentālistiem, gan spēlfilmu autoriem. 

Tagad ir izaudusi pilnīgi jauna paaudze, kura tagad ir nobrieduši cilvēki un autori, un mēs varam sagaidīt ļoti labu kino, potenciāls ir liels, tas ir gatavs eksplozijai, atzina Zālīte.

Filmas “Vectēvs, kas bīstamāks par datoru” kopējās izmaksas ir 640 000 eiro, no kuriem 88%  ir simtgades filmu projekta finansējums. Šī filma nebūt nav dārgākais simtgades spēlfilmu projekts. Turklāt ekspertu vidē aktualizējas jautājums, vai simtgades projektu finansējums neizrādīsies ekskluzīva iespēja mūsu kino veidotājiem īstenot apjomīgākas idejas.

Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma atzina, ka ir prasīts lielāks finansējums 2020. gadā, kas ļautu nozarei nepārdzīvot tik sāpīgu kritienu, jo būtu dramatiski, ja ar to simtgades projektu tas viss beigtos un mēs atkristu atpakaļ uz to minimumu, ar kādu Latvijas kino ir dzīvojis būtībā jau kopš krīzes.

No 16 simtgades programmas filmām šogad pirmizrāde gaidāma vēl divām. Oktobrī Ilonas Brūveres veidotajai dokumentālajai spēlei “Ievainotais jātnieks”, bet novembrī - Askolda Saulīša pētījumam par strēlniekiem “Astoņas zvaigznes”.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti