Rīgas Fotogrāfijas biennālē tikšanās ar fotogrāfu Uldi Briedi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

14. maijā pulksten 12 "Rīgas Fotogrāfijas biennāles 2016" centrālās izstādes “Restart” ietvaros izstāžu zālē “Rīgas mākslas telpa” notiks saruna ar fotogrāfu Uldi Briedi.

Izstādi “Restart” raksturo ideja par nepieciešamību dziļāk saprast šodienas pasauli, izceļot tās dialektisko saistību ar pagātni un nākotni. Tā iekļauj 18 mākslinieku darbus, kas stāsta un rada iespaidus par jauna, ievērības cienīga skatījuma uz pagātni esamību un demonstrē gluži vai meistarklasi attēlu pārstrādei mentālā piesārņojuma apstākļos. Vienlaikus izstādē ir izvirzītas šodienas fotogrāfijas kā mākslas prakses tendences, jo moderno tehnoloģiju straujās attīstības rezultātā nākas pārvērtēt arī attēlu nozīmi un to sniegto vēstījumu.

Izstādē pirmo reizi publiski izstādīti darbi, kas tapuši fotoreportiera Ulda Brieža un mūziķa Ingvara Leiša 6 mēnešu un 5 dienu ilgajā velobraucienā no Rīgas uz Vladivostoku 1975. gadā. Toreiz visdažādākajos laikapstākļos pa ceļiem un bezceļu tika pārvarēti kopumā 13 000 kilometru.

Ceļojums oficiāli tika noformēts kā Latvijas žurnāla “Zvaigzne” ārštata autoru brauciens, bet patiesais tā mērķis bija meklēt tautiešu pēctečus bijušajās latviešu kolonijās, kas nonākuši Krievijas impērijā dažādos laikos dažādu apstākļu ietekmē. Ceļinieki apbraukāja apmēram 30 latviešu ciemu visā Krievijas impērijā, un sevišķi skaudras tikšanās viņi piedzīvoja tur, kur dzīvā atmiņā vēl joprojām bija padomju deportācijas un gulags. Ingvara Leiša un Ulda Brieža reportāžām žurnālā “Zvaigzne” nebija ilgs mūžs - pēc diviem turpinājumiem trešā reportāža tika aizliegta.

Uldis Briedis (1940) ir pazīstams kā ilggadējs laikraksta “Diena” fotogrāfs, padomju gados viņš strādājis par fotoreportieri laikrakstā “Padomju Jaunatne”, Liepājas avīzēs “Komunists” un “Ļeņina Ceļš” un gandrīz piecdesmit aktīva fotogrāfa darba gados neskaitāmas reizes publicējies daudzos preses izdevumos. Fotogrāfs, pildot savus darba pienākumus, vairākkārt ticis aizturēts. Tieši ar Ulda Brieža vārdu saistās fotoreportāžas par nozīmīgākajiem panākumiem Latvijā 20. gs. otrajā pusē. Saņēmis vairākus apbalvojumus, vairākkārt atzīts par Labāko preses fotogrāfu (1984 un 1988), ieguvis Latvijas Žurnālistu savienības prēmiju (1988). 2010. gadā apgāds “Neputns” laidis klajā Laimas Slavas sastādītu māksliniekam veltītu grāmatu “Laika mednieks”. 2011. gadā apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni.

Interviju ar fotogrāfu lasiet šeit.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti