Rīgas Fotogrāfijas biennāle aicina uz simpoziju par attēlu postdigitālajā laikmetā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

22. un 23. aprīlī koprades telpā “The Mill” notiks postdigitālā laikmeta attēlam un fotogrāfijai veltīts "Rīgas Fotogrāfijas biennāles 2016" simpozijs, kurā piedalīsies piecpadsmit mākslinieki un mākslas teorētiķi no Latvijas, Baltijas, Eiropas un ASV. Simpozijā ieeja bez maksas, taču jāņem vērā, ka tas norisināsies angļu valodā.

Piektdien, 22. aprīlī, simpozijs notiks no plkst. 16 līdz 21, bet sestdien, 23. aprīlī, no plkst. 12 līdz 19. Simpoziju no plkst. 19 līdz 23 neformāli noslēgs mākslinieka Pola Peipera projicētas fotoizstādes “Sraunus” rekonstrukcija DJ Alises Ģelzes muzikālajā pavadījumā.

Simpozijā piedalīsies Amālija Ulmane (ASV), Ivars Grāvlejs (Latvija/Čehija), Alise Tīfentāle (Latvija/ASV), Agņeška Polska (Polija/Nīderlande), Aša Šehters (ASV), Kamilla Lorelli (Francija/Igaunija), Inga Lāce (Latvija), Dženifera Allena (Kanāda), Juste Kostikovaite (Lietuva/Apvienotā Karaliste), Viktors Timofejevs (Latvija/Nīderlande), Alfredo Krameroti (Itālija/Apvienotā Karaliste), Miška Henners (Beļģija/Apvienotā Karaliste), Keita Kūpere (Apvienotā Karaliste/Nīderlande), Kārlis Vērpe (Latvija) un Pols Peipers (Lietuva/Apvienotā Karaliste).

“Interneta un tehnoloģiju klātbūtne un to pieaugošā loma cilvēka dzīvē pēdējos 20 gados ir gan ieviesusi būtiskas pārmaiņas pašā sabiedrībā, gan mainījusi mākslas formas un to izteiksmes veidus. To ietekmē izmaiņas piedzīvo ne tikai attēla estētika, bet arī veids, kā tas tiek uztverts, radīts un izplatīts. Šodien, kad mākslas izstāde var tikt piedzīvota internetā un mākslinieka identitāte nav iespējama bez virtuālās vides klātbūtnes, attēls ir ieguvis daudz lielāku varu nekā iepriekš ‒ tas ir kļuvis par vadošo ieroci komunikācijā un reprezentācijā, kā arī par neatņemamu politiskā un sociālā diskursa dalībnieku un noteicēju,” sīkāk komentē simpozija kuratore Maija Rudovska.

Simpozijā tiks aplūkoti sekojoši jautājumi: kāda ir attēla loma un vara informācijas nebeidzamajā plūsmā; kā attēla transformācija, izplatīšana, akcelerācija, manipulācijas ar to ir ietekmējušas fotogrāfijas mediju; kā iespējams nodrošināt digitālo datu izdzīvošanu; saglabāt informāciju un nodot to tālāk nākamām paaudzēm; cik pieejamas kļuvušas digitālo attēlu radīšanas un koplietošanas tehnoloģijas un, vai selfijs ir to blakusprodukts; ko attēls var vēstīt vai slēpt; vai mēs dzīvojam sava veida attēlu apokalipsē; vai ir iespējams runāt par jauna veida domāšanu, uztveri, producēšanu un patērēšanu, kas notikusi, pateicoties interneta un digitālo tehnoloģiju pieaugošajai ietekmei?

Jau vēstīts, ka Rīgas Fotogrāfijas biennāle ir jauns starptautisks laikmetīgās mākslas notikums, kas fokusējas uz fotogrāfiju kā mākslas praksi, par prioritāti izvirzot Latvijas, Baltijas un Eiropas reģionus. Tās ietvaros vairākās Latvijas pilsētās notiks virkne fotomākslas izstāžu un izglītojoši pasākumi - simpozijs, lekcijas, tikšanās ar māksliniekiem un radošās darbnīcas. Biennāle turpmāk norisināsies katru otro gadu, tomēr dažādi pasākumi regulāri tiks rīkoti arī ārpus tās ietvariem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti