Kultūras ziņas

"Maģiskais kimono" - tilts starp Latviju un Japānu

Kultūras ziņas

Meklējam fotogrāfiju!

Norit filmu festivāls "2ANNAS"

Rīgā norit filmu festivāls «2Annas»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Šonedēļ līdz 3.decembrim jau 22. reizi norisinās Rīgas Starptautiskais filmu festivāls “2Annas”. Festivāla misija ir popularizēt Eiropas un pasaules kino Latvijā un atbalstīt Baltijas filmu mākslas attīstību. Šogad tiek izrādītas pasaules prestižākajos kino konkursos kritiķu atzinību guvušas īsfilmas un vēl neatklātas kino pērles, ko vērtē starptautiska žūrija un pirmoreiz arī bērnu un jauniešu auditorija.

„Tradicionāli tiek uzskatīts, ka īsfilma ir tāds kā treniņš pirms lielās filmas, bet mūsu festivāls grib pierādīt, ka tā nav. Mēs uzskatām, ka īsfilma ir atsevišķs mākslas darbs, tāpat kā ir garā novele un īsais stāsts kā atsevišķa māksla forma,” skaidro festivāla “2Annas” programmas direktore Astra Zoldnere. „Mēs katru gadu veicam arī tematiskās skates, un šogad tās ir par autsaideriem, par cilvēkiem, kuri bieži netiek vai nu pieņemti, vai atšķiras no citiem savas izvēles dēļ, vai ir kaut kādā veidā spiesti atšķirties.”

Šogad Rīgas Starptautiskā filmu festivāla „2Annas” programma sagrupēta četrās konkursu skatēs. Tieši īsfilmu, vidēja garuma filmu un Baltijas īsfilmu konkursa darbus vērtē sešas kinopersonības. Viņu vidū Amerikas kinoakadēmijas balvas “Oskars” laureāts, režisors, scenāriju autors un filmu mākslas pasniedzējs Martins Strangs-Hansens no Dānijas.

„Žūrija vērtē katru filmu visplašākajā vērtēšanas izpratnē. Vērtējam gan filmas stāstu un vēstījumu, gan arī to, kā tas sasniedz skatītāju. Izvērtējam arī mākslinieciskos paņēmienus, režiju, aktierspēli. Tam visam jābūt labā balansā,” saka žūrijas pārstāvis Martins Strangs-Hansens. „Vienā no festivāla programmām ir vidēji gari kino darbi, kas ilgst no 30 līdz 60 minūtēm. Lielākā daļa festivālu aplūko vai nu pilnmetrāžas, vai īsfilmas līdz 30 minūtēm. Šī festivāla formāts ir citāds.”

„Cik pasaulē ir valstis un cik tiek pārstāvēta kinoteātros – Amerikas dominante ir milzīga, bet tā nav, ka citur nekas nenotiek. Man liekas, ir ļoti svarīgi cilvēkiem redzēt dažādas alternatīvas, dažādus veidus, kas attīsta viņu domāšanu, lai mēs nekļūstam nozombēti tikai ar Holivudas produktiem,” norāda Zoldnere.

Festivāls „2Annas” ilgs līdz nedēļas beigām. Pirmoreiz festivāla ietvaros izveidota īpaša programma bērniem un jauniešiem. Kinoteātris „K.Suns” pulcē jaunos kinoskatītājus, kuri katrs individuāli vai viņu skolas atsaukušās aicinājumam kļūt par labākās filmas noteicējiem. Līdz ar konkursa skašu laureātu paziņošanu skatītāju simpātiju ieguvēju nosauks sestdien, 2. decembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti