«Riga IFF» atklāšanā – ASV un Latvijas kinematogrāfiski muzikāls kopprojekts uz 16mm filmas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Šogad, 8. septembrī – Rīgas Starptautiskā kino festivāla (RIGA IFF) atklāšanas vakarā – kultūras un mākslas portāls Arterritory.com sadarbībā ar Losandželosas mediju mākslas organizāciju "Echo Park Film Center" pirmizrādīs audiovizuālo projektu "Sound We See: Riga" (Skaņa, ko redzam: Rīga), kura dalībnieki – 24 rīdzinieki – mākslinieki, fotogrāfi, mūziķi, rakstnieki. Notikums tiešraidē būs skatāms arī lsm.lv tiešraidē. 

"Echo Park Film Center" vadītāju - režisoru Paulo Davanco (Paolo Davanzo) un Līsa Marra (Lisa Marr) darbu pie kinematogrāfiska stāsta par šodienas Rīgu uzsākuši Agnese Krivade, Aigars Bikše, Anda Lāce, Ansis Starks, Atis Jākobsons, Evelīna Ozola, Gunārs Binde, Ieva Epnere, Jānis Putniņš, Karlīna Vītoliņa, Katrīna Neiburga, Kristiāns Brekte, Krišs Salmanis, Maija Kurševa, Mārtiņš Grauds, Miķelis Baštiks, Miķelis Putniņš, Pauls Bankovskis, MAREUNROL'S, Sergejs Timofejevs, Odrija Fišere, Signe Birkova, Viesturs Meikšāns un Andris Freibergs.

Dažādo mākslas disciplīnu pārstāvji kopīgi apgūs 16mm filmu tehniku un iemūžinās katrs savu Rīgu vienas diennakts garumā. Projekta dalībnieku materiāls vēlāk tiks samontēts 24 minūšu melnbaltā īsfilmā – emocionālā ceļojumā cauri pilsētai, kuru muzikāli iedzīvinās komponists Platons Buravickis.

Pirmizrāde "Riga IFF" atklāšanas vakarā vienlaikus būs arī koncerts, jo Buravicka komponētā mūzika neskanēs ierakstā, bet tiks interpretēta vienlaikus ar attēlu uz ekrāna.

“Rīga vienmēr bijusi ārkārtīgi kinematogrāfiska pilsēta, taču tieši dalībnieku personīgā pieredze un novērojumi ļaus mums nokļūt tai tuvāk, ielūkoties aiz "fasādes". Katra filmas minūte ietvers vizuālu un saturisku kodu, ko tās veidotājs vēlējies nodot un izstāstīt, atstājot liecību par savu laiku, telpu un cilvēkiem,” stāsta projekta kuratore Žanete Skarule.

"Echo Park Film Center" līdzīgus projektus jau realizējuši Tokijā, Roterdamā, Londonā, Seulā, Berlīnē, Mehiko, Vankūverā un citviet, ik reizi atklājot ko jaunu kā par pilsētu tās daudzveidībā, tā arī par kino mākslas poētisko potenciālu, kurš projekta ietvaros top pieejams ne vien kinematogrāfistiem, bet arī citu mākslas jomu pārstāvjiem. Lai gan projekta pamatā ir jau pagājušā gadsimta sākuma dižgaru Valtera Rutmana un Dzigas Vertova aizsāktais "Pilsētas simfoniju" žanrs, Sound We See konceptuāli iet tālāk – iesaistot tik dažādās personības un skatītājam pilsētu rādot kā patiešām dzīvu, dinamiski funkcionējošu organismu.

“Strādāt ar 16mm filmu – mūsdienās, tā ir ekskluzīva iespēja. Vairumam dalībnieku šī būs pirmā pieredze darbā ar analogo filmu veidošanas procesu. Tieši neizbēgamais nejaušības aspekts un pārsteigums, ieraugot paša iemūžinātu kadru pēc filmas attīstīšanas, padara procesu un arī rezultātu tik aizraujošu,“ projekta norisi raksturo Arterritory.com galvenā redaktore Daiga Rudzāte.

Jau vēstīts, ka Rīgas Starptautisko kino festivālu (Riga IFF) šogad norisināsies no 7. līdz 17.septembrim

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti