Rīta Panorāma

Laika ziņas

Rīta Panorāma

Intervija ar Daci Kotzevu

Fotogrāfa Jura Justa iztāde "Pilsētas fragmenti"

Rīga ielu fotogrāfijās – LNB apskatāma Jura Justa izstāde «Pilsētas fragmenti»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

 

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā apskatāma fotomākslinieka Jura Justa izstāde "Pilsētas fragmenti". Fotogrāfijās iemūžināti skati un cilvēki Rīgas ielās.

"Ikdiena ir daudz aizraujošāka, nekā var iedomāties. Visinteresantākās lietas notiek tepat aiz stūra, tikai jābūt tām gatavam,“ ir pārliecināts Juris Justs, dodoties ar fotoaparātu Rīgas ielās.

Māksliniekam patīk pelēks laiks, tas tonāli izspēlē melnbaltas sajūtas, tāpēc ir jābūt gatavam noķert mirkli. Fotoaparāts Justam vienmēr ir līdzi. “Tirgū vajag pasēdēt, paskatīties, pagaidīt apgaismojumu un baudīt to mirkli,” Justs norāda uz fotogrāfijām, kas uzņemtas tirgū.

Jautājot par to, kuru no izstādē redzamajām fotogrāfijām uzņemt bijis vissarežģītāk, Justs norāda uz kādu sabiedriskā transporta pieturā uzņemtu foto: “Es pamanīju, ka aiz pieturas ir redzams Rīgas profils. Sāku fotografēt ļoti tuvu, sanāca divi vai trīs kadri”. Viņš apgalvo, ka par šo darbu ir ļoti priecīgs, jo fotogrāfija ieguva popularitāti arī medijos.

“Parasti cilvēki saka, ka viņiem ļoti patīk manas fotogrāfijas, jo viss ir ļoti viegli un neviens nepozē,” viņš paskaidro, ka ikdienā kā fotogrāfs nepelna, bet fotografē ļoti daudz.

Fotogrāfa Justa darbus pazīst Eiropā, Krievijā un Amerikā. Sevi viņš dēvē par ielu fotogrāfu. Justs izveidojis arī kustību “Riga street photography”, publicējot tiešsaistē dažādu autoru fotogrāfijas par Rīgu.

Izstādi papildina arī grāmatas, kurās kādreiz dokumentēta Latvija. Par laiku pirms atmodas stāsta Egona Spura albums, bet par 90. gadiem – Gvido Kajona darbi. Šī laika darbi nav iznākuši nevienā albumā, bet fotogrāfs Juris Justs ir apņēmības pilns tādu izdot. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti