Rīta Panorāma

Telefonsaruna ar Baibu Fromani

Rīta Panorāma

Telefonsaruna ar Haraldu Plaudi

Filmas par Lidiju Lasmani-Doroņinu pirmizrāde Lielā Kristapa festivālā

Pirmizrādi piedzīvos dokumentālā filma par Lidiju Lasmani-Doroņinu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

11. novembrī, Lāčplēša dienā, Nacionālā kino festivāla “Lielais Kristaps” ietvaros kinoteātra „Splendid Palace” Lielajā zālē plkst. 18 tiks pirmizrādīta režisora Andreja Verhoustinska dokumentālā filma “Lidija”, klātesot arī filmas varonei – pazīstamajai disidentei Lidijai Lasmanei-Doroņinai.

Filma tapusi Latvijas valsts simtgades programmas ietvaros, un tās pirmizrāde notiek divas dienas pirms Nacionālās kino balvas “Lielais Kristaps” pasniegšanas ceremonijas. "Lidija” nominēta trīs kategorijās: „Labākā īsmetrāžas dokumentālā filma”, „Labākais dokumentālās filmas operators” – Gints Bērziņš, „Labākais skaņu režisors” – Artis Dukaļskis, Anrijs Krenbergs.

Cilvēka seja, viņa acis glabā pieredzi labāk nekā jebkurš dokuments vai pierakstīts atmiņu stāstījums. Īpaši, ja šis cilvēks ir tik daudz piedzīvojis kā Lidija Lasmane-Doroņina.

Viņa sevi par disidenti nemaz neatzīst. Savus trīs cietuma un lēģeru termiņus – kopumā četrpadsmit nebrīves gadus – viņa saņēmusi kā sodu nevis par pagrīdes cīņām, bet par to, ka atļāvusies saglabāt savus principus, pārliecību un ticību.

Lidijas bērnībā iegūtie ideāli – Latvijas kā neatkarīgas valsts idilliskais tēls, stipras ģimenes vērtības un ticība Dievam kā morāla mēraukla katrai rīcībai – ir izdzīvojuši ne tikai cauri divām okupācijām un dažādu varu represijām, bet arī apstākļos, kad apkārtējā pasaulē cilvēcība šķita neatgriezeniski zudusi. Jebkurā politiskajā režīmā, jebkuros, pat visnežēlīgākajos apstākļos Lidija vienmēr palīdz cilvēkiem, pat ja tie neko labu viņai nav darījuši. Viņas acis vēl šodien, 92 gadu vecumā, ir gaišas un dzīvi veras pasaulē.

Filma nav tikai veltījums unikālai personībai Latvijas vēsturē, tā arī parāda visas Latvijas tautas ceļu caur Lidijas mūžu. Režisors un scenārija līdzautors Andrejs Verhoustinskis izvēlējies neparastu un ļoti emocionālu pieeju savas filmas varones portretēšanai – vissmagākajos pārbaudījumos rūdītais, gandrīz gadsimtu ilgais mūžs skatītājam atklājas vienā 35 minūšu tuvplānā. “Sekojot Lidijas kundzes mūžam, kura ir tikai nedaudz jaunāka par Latvijas Republiku, mēs izstāstām arī Latvijas kā neatkarīgas valsts vēsturi, skatītu caur viena konkrēta cilvēka mūža gājumu. Turklāt tāda cilvēka, kurš nav baidījies un locījies svešas varas priekšā, bet bijis gatavs upurēt savu personisko brīvību,” saka režisors.

Skatītājs kopā ar varoni izdzīvo padomju okupāciju, Otrā pasaules kara šausmas un Pāvilostas ebreju nošaušanu, ko paveica nacisti. Tā Lidiju skar ļoti personīgi. Tāpat kā otrā Padomju armijas ienākšana ar trīs visatļautības un šausmu pilnām dienām Kurzemē pēc kara beigām. Lidijas ģimene mājās slēpj nacionālo partizānu vienību, kam seko arests par atbalstu mežabrāļiem, nopratināšanas čekā un tiesas process astoņu mēnešu garumā ar sekojošu tiesas spriedumu par pieciem gadiem apcietinājumā un trīs gadiem izsūtījumā. Tas ir tikai pirmais no trim apcietinājumiem, tie ir tikai daži notikumi no Lidijas mūža un filmas stāsta.

Filmas scenārija līdzautore ir Henrieta Verhoustinska, operators – Gints Bērziņš, skaņu režisori – Artis Dukaļskis un Anrijs Krenbergs. Dokumentālā filma “Lidija” tapusi filmu studijas “VFS Films” paspārnē. Otrs filmas seanss "Lielā Kristapa" ietvaros paredzēts 14.novembrī 17.00 kinoteātra „Splendid Palace” Mazajā zālē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti