Rīta Panorāma

Telefonsaruna ar Līgu Kozlovsku par ģimenes ārstu streiku

Rīta Panorāma

Intervija ar Mākslas akadēmijas rektoru Kristapu Zariņu

Noras Vrubļevskas un Daces Voitkevičas fotogrāfijas ar dzīvesstāstiem

Noras Vrubļevskas un Daces Voitkevičas fotogrāfijas stāsta cilvēku dzīvesstāstus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Pirmā lielākā Daces Voitkevičas fotoizstāde ”Laužot ledu” ir arī sevis salaušana un reizē iepazīšana, bet fotogrāfes Noras Vrubļevskas personālizstāde raugās uz bailēm no tumsas. Abas izstādes aplūkojamas Latvijas Fotogrāfijas muzejā. 

Dokumentālo foto sēriju fotogrāfe Dace Voitkeviča iesāka kā stāstu par neparastiem cilvēkiem. Mērķis bija iepazīt citus cilvēkus, bet process viņu aizveda atpakaļ pie sevis. „Nu man ir tā lielākā bauda - ķert to mirkli. Es dzīvē redzu, ka īss mirklis nav nejaušība. Es tur stāvu, un var būt gara kadru virkne, bet tikai viens varētu būt izstādes vērts,” stāstīja Voitkeviča.

Fotogrāfei impulsu fotografēt ziemas peldētājus deva kādas ziemas peldētāju ģimenes video, kurā sieviete turklāt bija gaidībās. Voitkeviča norādīja, ka katru gadu cilvēki izveido citādu noskaņu.

Savukārt Noras Vrubļevskas fotoprojekta „Ja kāds runā, ir gaišāk” galvenā tēma ir bailes no tumsas. Fotogrāfi interesē tas, ka cilvēka dabā ir baidīties, bet arī stāties pretī bailēm un tās atmaskot. „Es esmu fotografējot kaut kādas bailes izjutusi, bet fotogrāfijas izskatās mierīgas. Man, esot tajā tumšajā mežā, bailes ir uznākušas,” izstādes radīšanas pieredzē dalījās Vrubļevska. Izstādes fotorāfijas ir kā eseja.

Pirmās lielās Dace Voitkeviča un Noras Vrubļevskas personālizstādes aplūkojamas Latvijas Fotogrāfijas muzejā līdz jūlija vidum.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti