«Lux» balvu ieguvusi filma «Sāmu asinis»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Zviedrijas, Norvēģijas un Dānijas kopražojuma filma “Sāmu asinis” ieguvusi 2017. gada "Lux" kino balvu, otrdien, 14.novembrī, Strasbūrā paziņoja Eiropas Parlamenta (EP) priekšsēdētājs Antonio Tajāni.

Tajāni apsveica visu trīs finālistu pārstāvjus un sacīja: “''Lux'' balva popularizē Eiropā ražotu kino, mūsu radošās industriju un mūsu kulturālo un valodu daudzveidību. Kino jeb “septītā māksla” dzima šeit, Eiropā. Kino iemieso kultūru, vērtības un dialogu. Šī gada balvas pasniegšana veiksmīgi sagatavo ceļu nākamajai reizi 2018. gadā, Eiropas kultūras mantojuma gadā. Kultūras mantojums nav tikai literatūra un glezniecība, to veido arī stāsti, ko stāstām, un filmas, ko skatāmies. Tas ir mūsu dzīves audekls.”

Zviedru režisores Amandas Kernelas (Amanda Kernell) filma ir stāsts par jaunu sāmu meiteni, kura, sapņojot par citādu dzīvi, pamet savu kopienu, taču ceļā uz saviem mērķiem saskaras ar rasistisku attieksmi.

"Es, mana māsa, mūsu vienaudži esam pirmā paaudze, kas lepojas ar savu identitāti. Tie sāmi, kuri redzējuši šo filmu, novērtē atzinīgi, jo uzskata svarīgi runāt par mūsu kopīgo izcelsmi, tradīcijām, ziemeļbriežu audzēšanu, tautastērpiem un dzīvesveidu. "Lux" balva filmai ļauj mums runāt un risināt rasisma jautājumu, kas arvien ik pa laikam uzvirmo pret sāmiem Zviedrijā, Somijā, Norvēģijā. Atceros gadījumu, kad filmu izrādījām kādā norvēģu pilsētiņā, tur bija jāaptur filmas seanss, jo četrpadsmitgadnieki filmas laikā sāka apsaukāt sāmus - ka esam netīri nomadi, kas dzīvo kopā ar ziemeļbriežiem. Protams, izceļu ekstrēmākos gadījumus. Daudzi novērtē mūsu kultūru, valodu, taču mēdzam piedzīvot arī rasismu, īpaši sociālajos tīklos. Atzinība un balva filmai ļauj mums runāt par mūsu vēsturi un stāstiem,” saka divdesmit gadus vecā aktrise sāmiete Lene Cecīlija Sparoka, kura kopā ar māsu ieradās uz balvas pasniegšanu sāmu tautastērpos.

EP “Lux” kino balvas uzvarētāju katru gadu nosaka EP deputātu balsojumā. Eiropas Parlaments apmaksā visu trīs finālā tikušo filmu tulkošanu un subtitrēšanu 24 ES oficiālajās valodās. Turklāt uzvarējusī filma tiks pielāgota arī cilvēkiem ar redzes un dzirdes traucējumiem, kā arī saņems atbalstu tās starptautiskai popularizēšanai.

Šogad "Lux" balvas finālistes bija “Sāmu asinis” (Zviedrija, Norvēģija, Dānija; režisore Amanda Kernela), “120 sitieni minūtē” (Francija; režisors Robēns Kampijo), “Vesterns” (Vācija, Bulgārija, Austrija; režisore Valeska Grizebaha).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti