Rīta Panorāma

Intervija ar Andreju Klementjevu

Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Māri Baldonieku

Intervija ar Egilu Zariņu

LTV filmu ciklā «Būt latvietim» turpina stāstīt par latviešiem Zviedrijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

LTV1 skatītaji no 28.aprīļa turpmākās trīs nedēļas ceturtdienās var vērot dokumentālo filmu cikla "Būt latvietim" jaunākās sērijas. Tās ir tapušas Zviedrijā un parāda tur esošo latviešu kopienu no mazāk zināma skatu punkta.

Cikla veidotājs Egils Zariņš Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" atzina, ka sērijā pagājušajā nedēļā rādīts, kā latvieši Otrā pasaules kara laikā ar laivām nokļuva Zviedrijā. Savukārt šo ceturtdien, 5.maijā, nākamajā sērijā "Inteliģences geto" stāstīs par otrpus Baltijas jūrai dzīvojošo inteliģento latviešu sabiedrības daļu.

"Uz Zviedriju ar tām pašām laivām ļoti daudz pārcēlās inteliģences zieds tajā laikā. Un viņiem kaut kā apzināti vai neapzināti sanāca, ka viņi dzīvoja kompakti vienā rajonā (..). Un viņiem tas palīdzēja kopt latvietību, radīt vērtības," teica Zariņš, norādot, ka tagad latvietība emigrācijas zemēs gan iet mazumā.

Savukārt pēc nedēļas ciklā "Būt latvietim" stāstīs par vienu latviešu meiteni, kura ir dzimusi neatkarīgajā Latvijā un kurai bijis ārkārtīgi smags dzīves stāsts. Viņa bērnībā ir "piedzīvojusi pašu velnu" – zaudējusi vecākus, piedzīvojusi badu, lai arī tas notika deviņdesmito gadu vidū. Meitene pārcēlās uz Zviedriju, kur kļuva par skolotāju un arī izveidoja mazu biznesu.

Dokumentālo filmu cikla "Būt latvietim" veidotāji darbā satikušies ar daudziem interesantiem cilvēkiem. Viens no tiem ir Pēteris Jansons, kurš palīdzēja  latviešiem laivās pārcelties uz Zviedriju. Tāpat savos stāstos dalījusies viena no bēgļu laivu organizētājām Valentīna Lasmane, kurai šajās dienās aprit 100 gadu, stāstīja Zariņš.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti