Kultūras ziņas

Bērnu mode trīs gadsimtu griezumā

Kultūras ziņas

Helēnas Heinrihsones rozes un vāzītes

Gunāra Kopštāla fotogrāfiju retrospekcija

Liepājas muzejā atklās Gunāra Kopštāla personālizstādi «6x6»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Liepājas muzejā iekārtota un 3.augustā apmeklētājiem durvis vērs Starptautiskās fotomākslas federācijas mākslinieka Gunāra Kopštāla personālizstāde “6x6”. Tajā eksponēti dažādos laika posmos tapuši darbi, kas līdz šim nav bijuši izstādīti. Jāatzīmē, ka šogad aprit tieši septiņdesmit gadi kopš mākslinieka dzīvē ienāca fotogrāfija, un šī ir viņa piecpadsmitā personālizstāde.

Fotomāksla Gunāra Kopštāla dzīvē ienākusi nejauši – kā viņš stāsta, kopā ar citiem bērniem pētot Medzes pagastā esošos pamestos vācu karavīru bunkurus, kur atrasts pirmais fotoaparāts. Darbs ar fotogrāfiju turpinājies visu mūžu, mācoties un strādājot ar dažādām foto izgatavošanas tehnikām. Zināšanas viņš ieguvis gan pašmācības ceļā, lasot pieejamo literatūru, gan mācoties mākslas skolā. Vēlāk arī savas prasmes nodevis citiem, pedagoga amatā nostrādājot 55 gadus.

''Tās tehnikas tāpēc bija ļoti dažādas, jo tas bija audzēkņu dēļ. Lai viņiem parādītu, ka skolotājs nerunā pa tukšo, ka viņš var to visu uztaisīt pats,'' saka fotomākslinieks Gunārs Kopštāls.

Aizvadītajos gados māksliniekam tapuši simtiem darbu, ar kuriem viņš piedalījies 120 grupu izstādēs piecos kontinentos, 34 valstīs. Protams, saņemti vairāki apbalvojumi un goda nosaukumi. Jautājot, kuri viņaprāt ir nozīmīgākie sasniegumi, Gunārs Kopštāls min 1993. gadā iegūto Starptautiskās fotomākslas federācijas mākslinieka nosaukumu un profesionālās fotogrāfijas aizsācēja Latvijā Mārtiņa Buclera prēmijas saņemšanu.

''Es domāju, ka vislielākais sasniegums, kas ir, tas ir audzēkņi, kuri ir mācījušies, kuri – vairāki simti gājuši cauri mākslas skolas laboratorijai un arī šeit, 15. vidusskolā,” stāsta Kopštāls.

Runājot par izstādi “6x6”, tajā iekļauti ļoti dažādi darbi un tie izraudzīti no arhīva, pārskatot vairāk nekā 400 fotogrāfijas. Piecpadsmitajā mākslinieka personālizstādē visi 26 darbi izgatavoti no platajiem 6x6 negatīviem, kas ir vadmotīvs izstādes nosaukumā.

''Vairāk gan gribējās paskatītie pašam, kā tas izskatās. Es teicu – kad ar atnāk uz to atklāšanu pieci cilvēki', man galvenais ir pašam paskatīties, kā tie darbi izskatās tādā lielumā, tādā formātā,” atzīst mākslinieks.

Zīmīgi, ka Gunāra Kopštāla pirmie darbi izstādīti 1958. gadā tieši tajā pašā Liepājas muzeja telpā, kur apmeklētājiem būs iespēja apskatīt personālizstādi “6x6”. Tā visiem interesentiem bez maksas būs skatāma no 3. augusta līdz 3. septembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti