Krievijā filmu «Staļina nāve» sauc par naidīgu un atliek pirmizrādi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Krievijas Kultūras ministrija atsaukusi iepriekš izsniegto atļauju demonstrēt valsts kinoteātros Lielbritānijas un Francijas kopražojuma filmu “Staļina nāve”. Ar aicinājumu nepieļaut filmas izrādīšanu nāca klajā pazīstams režisors Ņikita Mihalkovs, kā arī vairāki ierēdņi un deputāti, ziņoja raidsabiedrības BBC krievu dienests.

Kultūras ministrijā Krievijas ziņu aģentūrām skaidroja, ka izsniegtas filmu demonstrēšanas atļaujas var arī atsaukt, ja “filmas publiskās demonstrēšanas laikā” ir konstatēti “materiāli, kas satur informāciju, kuras izplatīšanu aizliedz Krievijas Federācijas likumdošana”.  

Britu režisora Armando Januči filma atskatās uz notikumiem Padomju Savienībā tālajā 1953.gadā. Tikai šoreiz tie vēstīti melnās komēdijas žanrā. Krievijā filmas pirmizrāde bija plānota 25.janvārī.

Pirms tam filmu noskatījās Kultūras ministrijā, piedalījās arī vairāki politiķi un ministrijas sabiedriskās padomes pārstāvji. Otrdien padomes vadītājs Jurijs Poļakovs pieļāva, ka filmas pirmizrādi varētu atlikt, jo vairāki ministrijas rīkotā seansa apmeklētāji uzskatījuši filmu par aizskarošu.

Turklāt ministrijas juristi vēstulē ministram lūguši atsaukt demonstrēšanas atļauju, norādot, ka filma ir “vērsta uz naidu un neiecietību, Krievijas (padomju) cilvēka cieņas aizskaršanu, un tās ir ekstrēmisma pazīmes”.  

Ministrija pagadām nevarēja pateikt, vai filmu atļaus demonstrēt, to izlems vēlāk, jo esot nepieciešama papildu juridiska ekspertīze.  

Latvijā filma pirmizrādi piedzīvoja 3.janvārī.  Skotu režisora Armando Januči filma atskatās uz notikumiem Padomju Savienībā tālajā 1953.gadā, kad “tautu tēvs, visu pasaules bērnu, fizkultūriešu un darbaļaužu vadonis ir miris”. Taču skotu režisora Armando Januči filma “Staļina nāve” nebūt nevēsta par šī notikuma iemesliem, bet par to, kas sākās pēc tam. Berija, Hruščovs un citi vadoņa līdzgaitnieki uzsāk cīņu par troni, uz ko režisoram ir savs skatījums.

Januči filmā iesaistījis virkni spožu britu un amerikāņu aktieru, starp kuriem arī Stīvs Bušemi un Saimons Rasels.

„Kino Citadele” regulārajos seansos “Staļina nāve” skatāma no 12. janvāra.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti