Kultūras ziņas

"Drebošā telts" ieved bērnus indiāņu pasaulē

Kultūras ziņas

Detektīvžanra klasiķim Kolbergam jauna grāmata

Izvēlētas idejas dokumentālo īsfilmu projektam

Konkursā «Latvijas kods. Latvija šodien» uzvarējušas piecas filmas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Latvijas Televīzijā noslēdzies ikgadējais dokumentālo īsfilmu konkurss “Latvijas kods. Latvija šodien”, un finansējumu šogad nolemts piešķirt pieciem projektiem. Darbs pie konkursā uzvarējušo filmu filmēšanas sāksies marta beigās, piesaistot gan ārvalstu, gan Latvijas dokumentālā kino ekspertus. LTV ēterā filmas būs skatāmas valsts svētku laikā novembrī.

“Konkurss ir iespēja režisoriem meklēt, izzināt un atrast šodienas Latviju. Būtiski, ka atrastais akcentē plašai mūsdienu sabiedrībai svarīgus jautājumus.

Atšķirībā no iepriekšējiem gadiem šogad izteikti dominēja stāsti par kopienām un plašākām cilvēku grupām, meklējot tajos plašāku sociālo kontekstu,”

stāsta projekta vadītāja Zane Valeniece, piebilstot, ka darbs pie filmu izvērtēšanas ir liela atbildība. Vērtēšanas procesā tika ņemts vērā gan saturiskais, gan arī mākslinieciskais piedāvājums.

Konkursa ietvaros atbalstīti šādi projekti:  “Mūsējie”, režisors Matīss Spaile  (SIA “Sports Da Vision”), “Meklētāji”, režisors Didzis Eglītis (SIA “Quick Film Production”), “Rezidenti”, režisors Ivars Zviedris un Inese Kļava (Biedrība “Dokumentālists”), “Ģimene”, režisors Varis Pinķis (SIA “Skuba Films”) un “Izkrāsotie”, režisors Tomass Beķeris (SIA “Totality Productions”).

Režisora Matīsa Spailes filma “Mūsējie” būs stāsts par piederības sajūtu Latvijai. Filmas galvenie varoņi būs trīs zināmi sportisti - bijušais, esošais un topošais olimpietis. Kādēļ sportistus, kuri pirms 26 gadiem dzimuši neatkarīgā Latvijā, vēl joprojām šeit uzskata par svešiniekiem?

Savukārt “Meklētāji” būs režisora Didža Eglīša piedāvājums paraudzīties uz to, ko nozīmē pienākuma apziņa Latvijā. Šodien arvien biežāk parādās ziņas par bezvēsts pazudušiem cilvēkiem, un šāda veida traģēdija var notikt ar jebkuru no mums.

Ivara Zviedra un Ineses Kļavas veidotā filma “Rezidenti” atklās to, kā nezaudēt uzticību savai zemei - Latvijai. Filmas galvenie varoņi par visu vairāk vēlas palikt Latvijā un strādāt savā profesijā. Kā viņiem izdosies palikt lojāliem Latvijas medicīnas sistēmai?

Filma “Ģimene” būs režisora Vara Piņķa debija dokumentālajā kino, atainojot vienu no "gaismas punktiem" Latvijas kartē - Bruknas “Kalna svētības kopienu”. Filmas centrālais tēls būs "ģimene". Šis ir vārds ar spēcīgu nozīmi, daudz spēcīgāku kā to ikdienā apzināmies.

Jaunā režisora Tomasa Beķera debijas filma “Izkrāsotie” būs stāsts par latviskās identitātes saglabāšanu. Ko tā nozīmē cilvēkiem, kuri nolemj pamest Latviju un meklēt laimi citā valstī?

Filmu projektus izvērtēja konkursa žūrija: projekta “Latvijas kods. Latvija šodien” vadītāja Zane Valeniece, LTV Filmu iepirkšanas nodaļas vadītāja Šarlote Līduma, LTV satura redaktore Gunta Sloga, LTV satura redaktore Vikija Valdmane – Rozenberga, LTV Raidījumu daļas redakciju vadītājs Mārtiņš Ķibilds,  Baltijas Mediju izcilības centra vadītāja Rita Ruduša un VKKF Filmu nozares eksperte Arta Ģiga.

Konkurss “Latvijas kods. Latvija šodien” tiek organizēts jau piekto gadu. Tā mērķis ir atbalstīt filmas, kuras dokumentē šodienas Latvijas dzīvi, vidi un cilvēkus, meklē individuālajos stāstos plašāku sociālu, kultūras un vēstures kontekstu, atsedz laikmetam raksturīgas tendences dažādās dzīves jomās. Projektu pieteicēji ir aicināti aktualizēt sabiedriski nozīmīgas tēmas, kuras ir pelnījušas plašāku uzmanību un līdz šim nav pienācīgi iztirzātas. Konkursa “Latvijas kods. Latvija šodien” projektu pieteicēji tiek aicināti apvienot analītisku skatījumu un māksliniecisku redzējumu īsā, kodolīgā televīzijas dokumentālās filmas žanrā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti