Kinorežisors Zvjagincevs: Filma dzimst skatītāju galvās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Sestdien, 22.septembrī, festivāla "Baltijas pērle" ietvaros notiks Krievijas kinorežisora Andreja Zvjaginceva filmas "Nemīlestība" Latvijas pirmizrāde. Šis darbs apbalvots ar prestižā Kannu festivāla žūrijas balvu, un vienu no galvenajām lomām tajā atveido Andris Keišs. 

"Nemīlestības" centrā ir stāsts, kā no šķiršanās procesā ierautiem vecākiem aizbēg viņu divpadsmitgadīgais dēls. Režisors dod varoņiem iespēju glābt savu kopdzīvi, taču tas neizdodas.

"Mani iespaido spēcīgās emocijas, kad skatītājs, iznākot no kinozāles, uzreiz piezvana savam dēlam. Filma dzimst skatītāju galvās. Katrs skatītājs ir pelnījis tādu interpretāciju, uz kādu pats ir spējīgs," stāsta Zvjagincevs.

Filmas atmosfēru labi raksturo krievu klasiķa Ļeva Tolstoja teiktais romāna "Anna Kareņina" sākumā: "Visas laimīgās ģimenes līdzinās viena otrai, katra nelaimīgā ģimene ir nelaimīga savā veidā."

Aktieri Andri Keišu režisors pamanīja Jura Poškus filmā "Kolka Cool", kur viņš spējis atstāt lielu iespaidu.

53 gadus vecais Zvjagincevs ir ārzemēs atzītākais Krievijas režisors, kura kontā vairāki apbalvojumi Kannu kinofestivālā. Tomēr uz ārzemēm viņš nebūt neraujas.

"Es jūtos komfortabli gan šeit, gan tur kā tūrists. Lai dzīvotu citur, pilnībā jāizmaina savs dzīves ritms, ikdiena. Nesaprotu, kāpēc lai es to darītu. Kamēr ir iespēja strādāt, radīt to, ko vēlos, es neredzu nevienu iemeslu, lai pamestu zemi, kurā esmu dzimis un kuru uzskatu par savu dzimteni," norāda Zvjagincevs. 

Zvjagincevs viesojas Rīgā
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Filma "Nemīlestība" saņēmusi žūrijas balvu Kannu kinofestivālā, un no Krievijas nominēta „Oskara” balvai kategorijā „Labākā ārzemju filma”.

Andrejs Zvjagincevs stāsta, ka no skatītājiem saņēmis gan kritiku, gan atzinību, bet visvairāk viņu gandarī daudzu skatītāju stāstītais, ka pēc filmas noskatīšanās viņiem rodas vēlme apliecināt mīlestību saviem tuvākajiem.

„Pie manis uz provēm atnāca viena aktrise, un stāstīja: es naktī izlasīju scenāriju, un kad to aizvēru ciet, es ieskrēju istabā pie savas meitas, apkampu viņu, piespiedu pie sirds un teicu – piedod, piedod, piedod man…! Neko ļaunu savai meitai viņa nebija izdarījusi, bet tie bija kā mīlestības vārdi, kā apsolījums nākotnē būt vēl uzmanīgākai pret savu bērnu," stāsta Zvjagincevs. "Līdzīgi filma iedarbojas arī uz daudziem skatītājiem, kuri stāsta, ka, iziet no zāles un uzreiz zvana saviem tuvākajiem, lai pateiktu, ka viņus mīl."

"Tas arī ir filmas mērķis – caur šo stāstu par nemīlestību rosināt uz pretējo – mīlestības apliecināšanu,” uzsver režisors.

Festivāls “Baltijas pērle” Rīgā norisinās no 21. līdz 26.septembrim. Īpašs akcents šīgada festivālā ir britu kino programma ar sešām izcilām filmām, tostarp vienu īpašu filmu visai ģimenei “Bezdelīgas un amazones”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti