Rīta Panorāma

Intervija ar Raimondu Bergmani

Rīta Panorāma

Kino Ziedoņa zālē: Trīs Osokini un Marina Rebeka

Intervija ar Dairu Āboliņu

Kinokritiķe: Padomju Savienībā cenzēja filmas, lai tās būtu pieklājīgi skatīties

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Padomju Savienībā bija savs priekšstats par to, kas jāizgriež no filmām, lai tās būtu pieklājīgi skatīties, aicinot uz franču filmas "Lielā pastaiga" oriģinālversijas seansu kinoteātrī "Splendid Palace", Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" saka kinokritiķe Daira Āboliņa.

"Padomju Savienībā bija savs priekšstats par to, kas jāizgriež no filmām, lai tās būtu pieklājīgi skatīties. Ņemot vērā, ka filma ar de Finesu un Burvilu izskatās kā filma par karu, bet patiesībā, protams, ir antikara filma, lai kaut kas kaut ko neatgādinātu, to varēja izgriezt ārā," intervijā skaidro kinokritiķe Daira Āboliņa.

Jau vēstīts, ka kinoteātris “Splendid Palace” un kinoprojekts “Spektrs” aicina atklāt kino sezonu ar vienu no visu laiku iemīļotākajām komēdijām restaurētā oriģinālversijā un bez cenzūras – Gaspāra Urī filmu “Lielā pastaiga” (“La Grande Vadrouille”, 1966) ar leģendāro franču komiķi Luiju de Finesu.

Savulaik filma "Lielā pastaiga", kopā ar citām Luija de Finesa, Žerāra Depardjē, Pjēra Rišāra un citu franču komiķu komēdijām bija PSRS kinoteātru absolūts dižpārdoklis. Bet tas, ko daudzi nezina, ir fakts, ka filma tika demonstrēta ar padomju cenzūras veiktajām izmaiņām. Par laimi, 2016. gadā (tieši uz filmas 50. gadu jubileju) filma tika restaurēta un tieši šo versiju sezonas ievadā piedāvā "Splendid Palace".

Filmā redzēsim populāros franču komiķus Luiju de Finesu un Burvilu, britu ekscentriķi Terī-Tomasu, Maiku Māršalu, Koleti Brosē, Klaudio Bruku un vācu kino leģendu Benno Sternbahu. Uzņemta tikai 11 gadus pēc Otrā pasaules kara, kad Francijai atstātās brūces vēl nebija līdz galam sadzijušas, filma ļāva francūžiem no cita, daudz sirsnīgāka un humora pilna skatpunkta paskatīties uz samērā nesenajiem traģiskajiem notikumiem. Tieši šis humors uz farsa robežas apvienojumā ar izcilo aktieru sniegumu padarīja “Lielo pastaigu” par visu laiku skatītāko filmu Francijā līdz pat 1997. gadam un trešo skatītāko joprojām!

Īpašais filmas “Lielā pastaiga” kinoteātra “Splendid Palace” sezonas atklāšanas seanss - 22. augustā plkst. 19.00. Filma tiks demonstrēta franču valodā ar subtitriem latviešu un krievu valodā.

Savukārt no 25. līdz 27. augustam kinoteātrī “Splendid Palace” otro reizi norisināsies Dāņu kino vasaras festivāls. 25.augusta vakarā festivālu atklās režisore Annette K. Olesena ar savu filmu “Sīkās neveiksmes”, kas viņai atnesa starptautisku atpazīstamību pasaulē. Pēc filmas viesrežisores diskusija ar auditoriju un Latvijas kinoveidotājiem, kuru vadīs kinozinātnieks Viktors Freibergs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti