Kultūras ziņas

"Gaismas raksti" Latvijas simtgadei

Kultūras ziņas

LTV demonstrēs jauno režisoru īsfilmas

"Kilograms kultūras 2017" - kategorija "Kino"

«Kilograms kultūras 2017»: Kategorija «Kino»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Aizrit jau otrā balsošanas diena par Latvijas Televīzijas, Latvijas Radio un portāla LSM.lv gada balvas kultūrā “Kilograms kultūras 2017” nominantiem. Žūrija savu galveno darbu gada garumā jau paveikusi – atlasījusi izcilākos kultūras notikumus aizvadītajā gadā. Tagad visas kārtis ir skatītāju rokās. Līdz balsojumam beigām atlikušas astoņas dienas, un šoreiz ieskats kategorijā “Kino”.

Tāpat kā citās kategorijās, arī kino kategorijā savs favorīts jāizvēlas četru filmu vidū. Trīs no tām ir dokumentālas. "Lielā Kristapa" saņēmēju, režisoru Uģa Oltes un Mortena Travika filma “Atbrīvošanas diena”, kas komunistiskajā un konservatīvajā Ziemeļkorejā panāk provokatīvās slovēņu kulta grupas „Laibach” koncerta uzstāšanos. Kristas Burānes “Pasaka par tukšo telpu”, kas neparastā kino valodā stāsta par scenogrāfu Andri Freibergu. Savukārt Andreja Verhoustinska vienā kadrā tapusī filma “Lidija” kopā ar Lidiju Lasmani-Doroņinu skatītājam piedāvā izdzīvot padomju okupāciju, Otrā pasaules kara šausmas un Pāvilostas ebreju nošaušanu. Arī šī filma jau saņēmusi nacionālo kino balvu "Lielais Kristaps".

"Jāsaka, ka konkrētās dokumentālās filmas tiešām ir izcilākās gada dokumentālās filmas, kuras ir jau "Lielā Kristapa" laureātes un tātad profesionāļi jau tās ir akceptējuši. Tas apliecina to, ka dokumentālais kino ir ļoti prestižs Latvijā un dokumentālais stāsts ir tas, kam viņi uzticas," norāda kinokritiķe Daira Āboliņa.

Vienīgais nedokumentālais darbs nominantu listē ir attiecību trilleris “Ar putām uz lūpām” Jāņa Norda režijā ar Vili Daudziņu, Ievu Puķi un Raimondu Celmu galvenajās lomās.

"Šis ir ļoti komplimentārs gadījums tieši Jānim Nordam, jo šī filma ir nupat iznākusi, vēl nav konkursos piedalījusies un jau nostājusies līdzās trīs izcilām dokumentālajām filmām. Šis komplekts ir neparasts ar to, ka mēs pirmie apliecinām, ka Jāņa Norda filma ir veiksme," turpina Daira Āboliņa.

Balsošana portālā lsm.lv iespējama vēl turpmākās astoņas dienas. „Kilograms kultūras” apbalvošanas ceremonija sabiedriskajos medijos - 14. februārī. "Kilograms kultūras 2017" balsojums: 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti