Dienas ziņas

Balvu vēsturē liela nozīme Matīsu dzimtai

Dienas ziņas

Aizkrauklē bērnus uz parāda vairs neēdināšot

Aktieru atlase V. Kairiša topošajai filmai

Kairišs Rēzeknē atlasa aktierus jaunajai filmai «Pilsēta pie upes»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Jaunākais režisora Viestura Kairiša projekts ir kinofilmas “Pilsēta pie upes” veidošana Latgalē. Pagājušajā vasarā režisors sāka meklēt aktierus un devās pie vietējo amatierteātru kolektīviem, bet nupat Rēzeknē uz atlasi bija aicināti vietējie iedzīvotāji neatkarīgi no vecuma un filmēšanās pieredzes. Projekta mērķis – beidzot vienā filmā atainot sešus traģiskākos gadus Latvijas vēsturē, kad cits pēc cita mainījās dažādu varu režīmi.

Pie Rēzeknes Kultūras nama teātra istabas durvīm veidojas cilvēku rinda, interese par iespēju filmēties topošajā režisora Viestura Kairiša filmā "Piļsāta pi upis” ir liela. Režisors ir gandarīts, jo filmai nav nepieciešami daudz profesionālu aktieri, bet gan liels pulks tieši vietējo iedzīvotāju. Mērķis ir radīt latgalisku vidi, kur vienuviet dzīvo arī ebreji, krievi un vācieši.

"Tas ir tā kā tāds prekastings, ka es tikai drusku kaut kādu impulsu atstāju sevī. Nofotografēt, nedaudz parunāt. Tādi iespaidi, tad jau es iešu tam visam cauri," saka režisors.

Filmēšana sāksies jau šī gada februārī un turpināsies augustā, un tai par pamatu izvēlēts prozaiķa Gunara Janovska darbs. Filmēšana noritēs Rēzeknes, Ludzas, Krāslavas un Varakļānu pusē. Arī uz atlasi lielākoties atnākuši tieši šo novadu iedzīvotāji ar visdažādāko aktiermākslas pieredzi.

Rēzeknē ainas iemūžinās pie Zaļās sinagogas un Kultūras nama, kas kalpos kā dažādu režīmu aizsargu nams. Paredzams, ka šī būs pirmā filma Latvijas vēsturē, kur vienuviet atainoti traģiskākie notikumi no 1939. līdz 1945. gadam, kas spilgti rāda tieši totalitārās varas absurdu. Žanrs gan iecerēts nedaudz ar humora pieskaņu.

"Tāda “oldschool comedy”, kur viss tā kā uz tipāžiem ir [balstīts], kustība drusku, uz mazo cilvēku, galvenais varonis – viņš ir krāsotājs. Viņš krāso pilsētas valdei visu, ko viņi prasa. Ir mīlas trīsstūris starp viņu, latviešu meiteni un ebreju meiteni, un tur laiks tāds, kāds ir. Padomju okupācija ar deportācijām un čeku, tad nacistu okupācija ar holokaustu," atklāj Kairišs.

Kopējais filmas budžets ir aptuveni 1,5 miljoni eiro, ko atbalsta Nacionālais kino centrs un Čehijas Valsts kino fonds. Iecerēts piesaistīt arī trešo partneri no Lietuvas. Lai arī projekts ir liels, filmas pirmizrāde gaidāma jau 2019. gadā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti