Jānis Kalve: Van Dammes triks ar kāju un kastinga brīnums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Leģendas vēsta, ka Žans Klods van Damme, cenšoties piepildīt savu sapni par kino karjeru, strādājis par ārā metēju naktsklubā un visiem kaut cik ar kinoindustriju saistītiem cilvēkiem vairākus gadus no vietas demonstrējis kāju lokanību, līdz beidzot viņam paveicies novicināt kāju kāda B klases grāvēju producenta deguna priekšā un durvis uz Holivudu atvērās. Mūsdienās Latvijā triks ar kāju nav nepieciešams. Lūk, kāpēc…

 

Manas muguras zvaigžņu stunda

Viss sākās pagājušā gada rudenī, kad „Casting Bridge” bija nepieciešami bērni reklāmas klipam. Mana jaunākā meita pieteicās un tika nofilmēta. Pati bija dikti apmierināta ar nopelnīto un to, kā izskatījās klipā. Pēc tam viņai tika lomas ierunāšana Lailas Pakalniņas jaunajā filmā.

Lieki teikt, ka tētis aiz skaudības vai pušu plīsa un kādu ziemas vakaru, „Casting Bridge” uzrunāts, devās uz provi, tika sabildēts, bet, ek, pie lomas auto reklāmā netika. Sevi mierinot ar to, ka ar savu nekopto vaiga bārdu un pieticīgo alus vēderiņu labāk der cita tipa reklāmai, tētis, t.i. es noriju krupi un dzīvoju tik tālāk, līdz pirmsjāņu dienā atskanēja zvans... Mani uzaicināja uz tērpu iemēģināšanu kā masu skata dalībnieku BBC seriālā „Karš un miers”.

Tur, Rundālē, masu skatā pienāca manas muguras zvaigžņu stunda. Cerams, manu muguru neizgriezīs un to redzēs visa plašā pasaule, bet pēc tam es saņemšu daudzus piedāvājumus filmēties. Vienalga, lai tas būtu kaut no mugurpuses, ja reiz tā labāk izskatos. Vismaz kājas man nebija jāvicina producentiem un režisoriem gar degunu.

Vienīgā nelaime - nepārtraukti tika atgādināts, ka nedrīkst ne filmēt, ne fotogrāfēt. Pat Rundāles tūristiem filmēšanas laukuma asistente kliedza virsū: "No shootings!".

Un man nācās darboties kā spiegam... Lsm.lv aģents 009 - turpmāk sauciet mani tā.

Ja nopietni, divas dienas Rundālē sagādāja neizsakāmu gandarījumu, pateicoties jaukajiem satiktajiem cilvēkiem – „masovkas” dalībniekiem, kuriem, tiesa, paveicās labāk, jo viņu pretskats bija izteiksmīgāks.

Tur bija gan seriālā „Ugunsgrēks” redzēti dvīņi, gan inteliģentas Latvijas Kultūras akadēmijas otrā (nu jau trešā) kursa studentes, gan režisore un Leļļu teātra aktrise, gan vēl daudz jauku cilvēku, pateicoties kuriem garās masu skata filmēšanas gaidīšanas stundas saulē šķita paskrienam zibenīgi.

Pragmatiski un nekomunikabli orientētiem cilvēkiem pēc piedzīvotā varu teikt, ka nopelnītā nauda nav vērta to moku - pavadīt pusi dienas 19.gadsimta biezajos vamžos +25 grādu karstumā. Emocionālajiem un komunakablajiem savukārt teikšu – uz priekšu! Varbūt jums ir forša kāja, roka, pirksts, mīmika, mugura utt., ko ieraugot režisors aiz sajūsmas vai traks paliks.

Varbūt jūs vienkārši esat cilvēks no viena līdz 85 gadu vecumam, kas noder masu skatos? Nebūt nav jābūt aktierim, jo no aktieriem prasības ir daudz lielākas.

Kastinga diena

Parasta un reizē neparasta darbadiena „Casting Bridge” telpās Matīsa ielā. Parasta, jo tiek atlasīti kandidāti kārtējam projektam. Neparasta, jo uz provēm nāk aktieri.

Dace Eversa - "profesionāla slepkava"

Dace Eversa, kura tikai vakar atgriezusies no Čuhraja filmas „Svešais” uzņemšanas. Dacei filmēšanās ir beigusies. Pēdējie kadri ar mūsu aktrises piedalīšanos nofilmēti paviljonā Maskavā, bet pirms tam viss jūnijs aizvadīts Lietuvā un stāstu par piedzīvoto ir daudz.

Daces varone kāvusi cūku, izpelnoties atzinību kā "profesionāla slepkava". Dūriens izdevies tik pārliecinošs. Protams, cūkai netika pat skrambiņa, taču Dacei emocionāli iespaidojis, kā nabaga dzīvnieks trīcējis filmēšanas laukumā, un viņa vairākkārt gribējusi pārliecināties, ka butaforiskais ierocis nenodarīs lopiņam pāri.

Daces varone dedzinājusi šķūni un bijusi nolikta tik tuvu liesmām, ka pārkarsušas un vaigu dedzinājušas pogas, kad Daces varones izglābtais puisēns viņai piespiedies. Tāpat Dace skrējusi zem lodēm un gandrīz nositusi lietuviešu kolēģi ar krūzi, par kuru domājusi, ka tā ir rekvizīts. Izrādījusies īsta.

Tieši dienu, kad sita kolēģim, aktrise nosauc par nelaimīgāko, jo ļoti pārdzīvojusi, ka jāsit cilvēkam.

Daces Eversas stāsts par filmēšanos Čuhraja filmā
00:00 / 03:19
Lejuplādēt

Mūsu aktrisi visa filmēšanas komanda iemīlējusi, piebilst „Casting Bridge” vadītāja Gunita Groša, pateicoties kurai Dace paņemta uz lomu. Arī Indra Briķe tikusi pie epizodiskas – zemnieka sievas - lomas Čuhraja filmā un filmējoties gandrīz tikusi pie traumas.

Indra Briķe, sāpošas ribas un sāpju ripas

„Kadri bija ļoti ekspansīvi,” atzīst Indra Briķe, „simts reizes tos pārfilmējot, tad zirgs netrakoja, kuram lika pie dibena elektrisko strāvu, kas mani šokēja, un tad viņu visādi sita. Tur bija tā, ka es biju zemnieka sieva un bandīti sita manu vīru, pratināja. Viņš arī bija ļoti savainots kadrā. Es viņu rāvu nost, tad viens cits bandīts rāva mani no vīra, pie kura es turējos. Otrs bandīts aizgāja uz klēti, kur bija divi nošautie, tad es viņam metos ar cirvi pakaļ un mani nošāva. Vārdu sakot, tie kadri bija ļoti daudz stundas, un bija tā, ka viss notika pa īstam.”

Indra Briķe: Filmēšanās ir fiziski bīstams darbs
00:00 / 04:57
Lejuplādēt

„Ja vienu reizi notiek pa īstam, tad var izturēt, bet, ja 20, 30 reizes… bet, protams, man bija kaskadieris, kurš mācīja, kā mirt. Pēc pirmās reizes, kad mēs trenējāmies, viņš teica, ka es to daru profesionāli,” turpina aktrise.

Indra Briķe tik ļoti turējusies pie sava kino vīra, ka vienā brīdī sajutusi – ļoti sāp ribas. Pēc tam bijis 10 vai 20 reizes jāmirst un kļuvis ļoti grūti.

„Vienīgais, kurš zināja, ka man ir ļoti grūti, bija kaskadieris, kurš mani vienmēr piecēla ļoti laipni un visu laiku prasīja, tad skrēja pēc zālēm, un es visu laiku riju kaut kādas sāpju ripas,” atklāj Briķe, stāstot, ka lietuviešu aktierim, kurš atveidoja Briķes vīru, bijušas īstas rētas un viņš teicis, ka „tas nav profesionāli”.

Aktrise teic, ka režisors bijis ļoti prasīgs, bet arī ļoti novērtējis to, ko aktieri paveikuši.

Atbraucot uz Rīgu, Briķe konstatējusi, ka nevar piecelties no gultas un pieliekties. Bijušas aizdomas par lūzumu. Ārsts, apskatījis aktrisi, un teicis, ka viņa izskatoties, it kā būtu vairākkārt izvarota...

„Un sāpēja divas nedēļas,” saka aktrise, papildinot savu stāstu ar to, ka izvairījusies no tā, lai viņai pieliek pie muguras sprādzienu imitējošu aparatūru.

„Es ļoti slikti jutos, bet es biju gandarīta, jo principā tie kadri izdevās ļoti labi un grupa bija apmierināta. Taču tas ir zvērīgs darbs un arī fiziski bīstams,” rezumē aktrise.

Indra Briķe pēdējo gadu laikā filmējusies vairākās filmās. Interesanti, ka ceļš uz lomām bijis ne tikai ar konsultantu un kastinga uzņēmumu palīdzību, bet liela nozīme bijusi arī nelielai studentu mācību filmiņai, kurā aktrise atveidojusi lomu bez teksta.

Indra Briķe par savām pēdējo gadu kinolomām
00:00 / 02:30
Lejuplādēt

Tagad aktrise klusām čukst krieviski pārtulkotu tekstu dialogam, kas, iespējams, jau nākamgad izskanēs viņas izpildījumā skolotājas lomā grieķu režisora Andželosa Francisa filmā „Vīruss”. Uz šo lomu „Casting Bridge” ieteiks arī Daci Eversu, Inesi Ramuti un vēl kādu aktrisi.

Grieķi filmēs Latvijā, bet Paukštello 1009.

Jā, tieši tā. Februārī Rīgā tiek plānots filmēt Noriļsku – filmas darbības vietu. Noriļskā ierodas grieķu zinātnieks ar sievu. Vietējā upe ir piesārņota, taču, ja to pagriezīs citā virzienā, izsīks svētais avots. Uz šo notikumu fona risinās arī cilvēku drāma. Grieķu zinātnieka sieva paliek stāvoklī, taču zināms, ka vīram nevar būt bērnu. Turklāt sieva nav vīru krāpusi.

Ne tikai grieķi „saziepējušies” filmēt Latvijā. Pie mums pošas arī turki, bet rudenī Rīga kā filmas darbības vieta izvēlēta kādam čehu-ungāru kino projektam.

Tikmēr "Casting Bridge" turpina ikdienas darbu, aicinot uz provēm gan aktierus, gan visparastākos cilvēkus. Izejot no biroja, dzirdu, ka saskaitīti šogad līdz jūlija sākumam "kastingotie". Ar 1009.numuru ir Jānis Paukštello.

"Tas ir daudz vai maz?" jautāju uzņēmuma dvēselei Gunitai Grošai.

"Vidēji," atbild Gunita, stāstot, ka pērn "Casting Bridge" katalogs papildinājies ar aptuveni pieciem tūkstošiem cilvēku.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti