Kultūras ziņas

Kā Polija tika pie "Oskara"?

Kultūras ziņas

Rīt beidzas "Kilograms kultūras 2015" fināla balsojums

Spēlfilma "Bille" gaida valsts finansējumu

Ināras Kolmanes spēlfilma «Bille» gaida valsts finansējumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Pilnā sparā notiek Latvijas simtgades filmu veidošana. Valsts svētkiem šobrīd tiek filmētas 16 filmas. Vienu no tām - spēlfilmu "Bille" par Vizmas Belševicas bērnību - veido pērn "Lielo Kristapu" saņēmusī režisore Ināra Kolmane.

Režisori Ināru Kolmani Latvijas Televīzijas "Kultūras ziņas" sastop, filmējot Jūgendstila muzejā. Tiesa gan, šis nav gaidāmais stāsts par Vizmas Belševicas bērnību. Spēlfilma "Bille" ir tikai uzsākta, un režisore stāsta, ka paveikts patiešām ievērojams sagatavošanās darbs.

"Pie "Billes" mēs strādājam intensīvi, mēs uzlabojam scenāriju, domājam par kadrēšanu, bet īstenībā ir ļoti grūti. Lielais prieks, ka konkurss ir izturēts, jau otrais konkurss pēc kārtas, un finansējums ir saņemts, cienījams salīdzinājumā ar citām reizēm, bet problēma ir tā, ka tas finansējums pagaidām ir tikai uz papīra," stāsta Ināra Kolmane.

Režisore stāsta, ka kino taps Vizmas Belševicas bērnības rajonā Vārnu ielā, un īpašuma saimniekiem arī ir svarīgi zināt filmēšanas grafiku. Turklāt, ja tas tiks atlikts uz nākamo gadu, galvenajai lomai sameklētā meitene var izaugt.

Nacionālajā kino centrā skaidro, ka "Billes" filmas veidotāju vēlmes ir tikušas pieņemtas, tomēr nauda tiek piešķirta tad, kad tā tiek piešķirta. ""Billes" komanda finansējumu sagatavošanās procesam un filmēšanai saņems vēlākais aprīlī. Ja filmēšanas darbi ir uzsākami vasarā, tad, protams, tā nav ideāla situācija, ka finansējums ir tikai aprīlī, bet tā arī nav absolūti dramatiska situācija," norāda Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma.

"Billes" filmēšanu plānots uzsākt šī gada vasarā. Tās veidotāji ir satraukti, ka ar naudas piešķiršanu tikai aprīlī var nepietikt laika pienācīgi sagatavoties. "Tai pašā laikā vēlos teikt, ka tā sapratne un iedziļināšanās no Kino centra puses ir diezgan liela. Ceru, ka kaut kāds risinājums tiks rasts," saka Ināra Kolmane.

Kopējās filmas izmaksas ir nepilni 900 tūkstoši eiro, no kuriem lielākā daļa būs valsts finansējums. Šogad filmēšanas darbu sagatavošanai un filmēšanai tiek prasīti aptuveni  450 tūkstoši eiro. Turklāt "Bille" ir viena no pirmajām simtgades filmām, kurai šogad plānota aktīvā filmēšanas fāze. Lielākā daļa filmu filmēšanu uzsāks 2017.gadā.

Kā vēstīts, spēlfilmai "Bille" tapuši vairāki filmas scenārija varianti, filmas scenāristi Arvis Kolmanis un Evita Sniedze noslīpē tā galīgo variantu. Billes vecāku lomām jau apstiprināts Dailes teātra aktieris Artūrs Skrastiņš un Valmieras teātra aktrise Elīna Vāne.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti