Ieva Romanova: Baltijas valstu kino izskatās radošs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Neraugoties uz finansiālo situāciju, Baltijas valstu reģions kino nozarē ir pārējās Eiropas fona izskatās radošs, intervijā Latvijas Radio raidījumā „Kultūras Rondo”, stāstot par Baltijas ceļam veltīto kinofestivālu, kurš norisinās Nidā, situāciju raksturoja Latvijas Kinematogrāfistu savienības (LKS) vadītāja Ieva Romanova.

Lietuvas pilsētā Nidā šobrīd notiek kino festivāls "Baltijas vilnis". Tradicionāli festivāls sākas 23. augustā un tas ir veltīts Baltijas ceļam. Festivāla mērķis ir tuvināt un attīstīt saites starp Baltijas kinoļaudīm.

Raksturojot šā brīža kino dzīvi Baltijas valstīs, LKSvadītāja Ieva Romanova stāsta:

„Mēs skatāmies uz Igauniju. Uzskatām, ka viņiem ir daudz labāk, un viņiem patiešām finanses ir daudz lielākas. Lietuva skatās uz mums, jo viņiem savukārt liekas, ka pie mums ir labāka organizācija. Mēs skatāmies uz Lietuvu, jo viņiem kaut kas tur ir labāk, bet Latvija katrā gadījumā ir spicē.

Mums ir vismazākais finansējums filmām visā Eiropā. Vienu brīdi vēl mazāk bija Lietuvai, bet tagad mums ir vēl mazāk nekā Lietuvai. Mums ir pirmā vieta, diemžēl, no otra gala.”

Tomēr mākslinieciskā ziņā latviešu filmas uz pārējo Baltijas valstu fona izskatās labi, uzskata Romanova.

Interesanti kino mākslas fakti ir arī Lietuvā un Igaunijā,” uzsver Romanova. „Principā, šis reģions izskatās radoši.”

Šogad pirmo reizi Nidas festivāls notiek arī Klaipēdā. Latvijas vēstniecība Lietuvā sadarbībā ar Lietuvas Kinematogrāfu savienību šā gada festivālā īpašu uzmanību velta viesu iepazīstināšanai ar Rīgu kā 2014. gada Eiropas kultūras galvaspilsētu.

Šogad festivālā izteica vēlēšanos piedalīties arī Dānija, Somija un Zviedrija. Dānija un Somija šogad piedalās ar savām filmām viesu statusā, bet nākamgad plānota arī Zviedrijas piedalīšanās.

Tas nozīmē, ka mūs ir pamanījuši arī citās Baltijas jūras valstīs un viņi ar mums grib draudzēties,” secina LKS vadītāja, izsakot par to prieku.

Nidā un Klaipēdā izrāda režisora Jāņa Norda spēlfilma „Mammu, es Tevi mīlu”, režisores Ināras Kolmanes spēlfilma „Mona”, režisora Dāvja Sīmaņa dokumentālā filma „Pēdējā tempļa hronikas”, režisoru Ivara Zviedra un Ineses Kļavas dokumentālā filma „Dokumentālists”, kā arī latviešu animācijas filmas. Uz festivālu dodas arī filmu režisori un paši iepazīstina ar saviem darbiem.

Nākotnē paredzēts Nidas kinofestivālu padarīt plašāku un pieejamu ne tikai Nidā, bet vest festivāla filmu programmu arī uz Igauniju un Latviju – vietām, kas draudzējas ar Nidu.

„Ja būs nauda, tad viss būs,” uzskata Romanova. „Ļoti ceram, ka arī Latvijas publika plašāk varēs redzēt šo programmu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti