Kultūras rondo

Jānis Znotiņš veido jaunu izrādi bērniem un vecākiem "Vafeļu sirdis"

Kultūras rondo

Ģirts Šolis Liepājā iestudējis muzikālu komēdiju "Biļete uz Tranaju"

Grāmata "Lelles var visu!" - animācijas filmu tapšanas vēsture Latvijā

Grāmata «Lelles var visu» – kā tapa un pārtapa leļļu kino Latvijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Iznākusi Latvijas leļļu kino vēstures grāmata „Lelles var visu! Leļļu filmu studijas 50 gadu vēsture”, kurā atmiņās par animācijas filmu tapšanas gaitu, leļļu kino tēvu Arnoldu Burovu dalās leļļu meistari, režisori, scenāristi un citas leļļu kino iesaistītās personas.

„Visi vēsturiskie pagriezieni grāmatā ir aprakstīti samērā atklāti un vietām pat bezkaunīgi. Ja cilvēki radoši strādā un daudz dara, tad visu uzrakstīt pēc tam, kā bija, nebūt nav viegli. Grāmatā ielikām to, kas likās, ka vērts palasīt, kas ir jautri un izzinoši,” Latvijas Radio raidījumā „Kultūras Rondo” atklāj viens no grāmatas autoriem animācijas studijas "Animācijas brigāde" vadītājs Māris Putniņš.

Leļļu filmu studijas vēsture saistās ar Arnolda Burova (1915-2006) vārdu, kurš 50 gadu vecumā radikāli mainīja dzīvi, aizgāja no Leļļu teātra un pieņēma izaicinājumu no Rīgas kinostudijas pārstāvjiem dibināt leļļu filmu grupu. Kopš 1991. gada Leļļu filmu studijā aizsākto darbu turpina “Studijā AB” (“Animācijas brigāde”). Savā ziņā Burova poētisko kino tad nomainīja Māra Putniņa ironiskais leļļu kino. „Ceru, ka sākām jaunu virzienu, saglabājot visu labo, ko „Būris” ielika studijā,” bilst Māris Putniņš.

„Kurš labāk var zināt par mums, kā mēs paši, tāpēc sapratu, ka jāraksta pašiem,” par grāmatu bilst tās autore Dace Rožlapa. Viņa arī stāsta, ka, rakstot par Burova laiku, daudz citējusi Maijas Augstkalnas grāmatu „Arnolds Burovs un viņa lelles” (1986).

„Turpinājām par pārmaiņu laiku, par 90. gadiem, kad tika nodibināta cita studija, kad viss bruka un juka. Tomēr esam izdzīvojuši visiem pārmaiņu laikiem cauri. Nosaukums „Lelles var visu” pierāda, ka jebkādos briesmīgos apstākļos mēs tomēr izdzīvojam,” bilst Dace Rožlapa. Grāmatā lasāms stāsts, kā kinostudijā nepieslēdza apkuri un arī tajā aukstajā ziemā izdzīvojām, bija pasūtījuma darbs kopā ar holandiešiem un dāņiem, ko vajadzēja izdarīt ar salstošām rokām un leduskalnu darbnīcu vidū.

Šobrīd “Studijā AB” top Daces Rīdūzes filma „Puteklis”, bet Jānis Cimermanis strādā pie jaunas „Animācijas brigādes” sērijas „Parīzes noslēpumi”, savukārt visas „Avārijas brigādes” sērijas iepriekšējās filmas atjaunotā versijā pieejamas DVD dubultdiskā.

Grāmata bagātīgi ilustrēta, un tās pievienotā vērtība ir informācija par režisoriem, scenāristiem, leļļu meistariem un citām leļļu kino tapšanā un darbības laikā iesaistītajām personām. Grāmatu izdevis apgāds „Valters un Rapa”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti