«Google» atzīmē Sergeja Eizenšteina jubileju ar īpašu logotipu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

22. janvārī 120. dzimšanas dienu svin pasaulē slavenākais rīdzinieks, kuram bija lemts kļūt par vienu no izcilākajiem novatoriem pasaules kino vēsturē,  – Sergejs Eizenšteins. "Google" par godu šim notikumam savam meklētājam izvēlējusies īpašu logotipu ar Eizenšteina attēlu, ievērojuši LSM angļu versijas veidotāji.

Google logotipa rādīšanas reģioni
Google logotipa rādīšanas reģioni

Eizenšteina dzimšanas dienas svinību Rīgas ballīte notiks pirmdien, 22. janvārī, kinoteātrī "K.Suns", un viesiem tiks piedāvāta daudzveidīga programma –  Latvijas režisoru dokumentālās filmas par Eizenšteina dzīvi, personību un daiļradi: režisora Anša Epnera 1978. gadā uzņemtā filma "Sergejs Eizenšteins. Priekšvārds", Herca Franka 1979. gada filma "Atmoda", "Escaping Riga" (2014) – Dāvja Sīmaņa inscenētā filma par diviem pasaulslaveniem rīdziniekiem – ne tikai Sergeju Eizenšteinu, bet arī Jesaju Berlinu, kā arī  Eizenšteina slavenākā filma, kuru droši varam saukt par kino vēstures hrestomātiju, 1925. gadā uzņemtā “Bruņukuģis Potjomkins” ar oriģinālmūziku, kuru īpaši šim seansam radījis komponists Platons Buravickis.

Pats Eizenšteins par sevi rakstījis vārdus, kas nu jau ļoti bieži citēti; tik bieži, ka jau draud kļūt par klišeju: “Puisītis no Rīgas. Paipuisītis. Nevis zēns, nevis puika, bet tieši puisītis. Paklausīgs, uzvedīgs, prot pievilkt kāju. Puisītis no labas ģimenes. Un tāds es esmu palicis līdz sirmam vecumam.”

Eizenšteina mantojums – inovatīva revolūcija kino montāžas principos, tas viens;  kino vēsturē hrestomātiskas filmas-šedevri –  otrs, un apjomīgi sējumi ar teorētiskiem darbiem – tas trešais. Filmu montāžas novators, režisors, teorētiķis un pietiekami sarežģīta personība, kuru joprojām varam minēt, šifrēt, interpretēt.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti