Filmu festivālā Varšavā par labāko atzīst Lietuvas režisora un Latvijas studijas kopražojumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Lietuviešu režisora Arūna Mateļa jaunākā filma “Brīnišķīgie lūzeri. Cita pasaule / Wonderful loosers: A Different World”, kura tapusi sadarbībā ar Latvijas studiju “VFS Films”, pagājušonedēļ tika pirmizrādīta Varšavas starptautiskajā filmu festivālā un saņēma balvu “Labākā pilnmetrāžas dokumentālā filma”, informēja Nacionālajā kino centrā (NKC).

Varšavas kinofestivāla dokumentālo filmu konkursam bija atlasītas divas Latvijas filmas, arī režisora Arņa Aspera debija “Neiespējamais ir iespējams / A to B Rollerski”.

Filmas “Brīnišķīgie lūzeri. Cita pasaule” uzvara vienā no astoņiem A klases kino festivāliem Eiropā nodrošina tai iekļaušanu arī Eiropas Kinoakadēmijas balvas konkursa programmā. Latvijas pusi šajā projektā pārstāv operatori Valdis Celmiņš un Ivars Zviedris, montāžas režisors Gatis Belogrudovs un producents Uldis Cekulis. Latvijā dokumentālās filmas pirmizrāde gaidāma nākamā gada sākumā.

Filma “Brīnišķīgie lūzeri. Cita pasaule" atklāj neredzamo pusi riteņbraukšanas sacensībās “Giro d’Italia” – vienā no trim pasaulē lielākajām un grūtākajām velosportistu cīņas arēnām. Neskatoties uz velosporta popularitāti, tikai nedaudzi zina par sacensību sarežģīto, hierarhisko struktūru, kas paģēr beznosacījuma pakļaušanos un pašuzupurēšanos. Filmas centrā ir tā sauktie “gregari” - profesionālās riteņbraukšanas “mūki”, kuri vienmēr brauc aizmugurē, piegādā biedriem ūdeni un jau startējot ir nolemti zaudēt.

“Tā ir filma, kas ievelk jūs savā pasaulē no pirmajām sekundēm. Ar katru nākamo kadru riteņbraucēju sāpes arvien vairāk izjūtat kā savējās, viņu brūces pamazām kļūst par jūsu brūcēm, un tikai tad, kad viss ir beidzies, jūs spējat atgriezties realitātē. Šis stāsts suģestē pat tos skatītājus, kuri neinteresējas par riteņbraukšanas sportu vai paši nebrauc ar velosipēdu, jo tas ir stāsts par kaislību un uzupurēšanos kopīga mērķa, otra cilvēka labā,”  Varšavas kino festivāla direktora Stefana Laudina teikto citē NKC.

“Gregari” atvēra sirdi režisoram, ļaujot ieskatīties viņu ikdienas rutīnā – nogurdinošajos treniņos un spraigajās sacensībās, kur netiek dota pat visniecīgākā cerība uzvarēt, bet ir vienīgi pienākums tikt galā ar pārcilvēciskām grūtībām, lai palīdzētu triumfēt komandas līderim.

“Brīnišķīgie lūzeri. Cita pasaule” bija sarežģīts un riskants dokumentālā kino projekts, jo šī ir pirmā reize pēdējo 40 gadu laikā, kad kādam kino režisoram ar savu filmēšanas grupu tikusi dota atļauja filmēt “Giro d’Italia” sacensību iekšienē. Tieši tāpēc pastiprinātu interesi par filmu izrādījuši Itālijas mediji.

Kā norāda NKC, “VFS Films” sadarbībai ar Lietuvas kolēģiem ir senā draudzībā balstītas tradīcijas. “Brīnišķīgie lūzeri. Cita pasaule” ir otrais “VFS Films” kopdarbs ar lietuviešu režisoru Arūnu Mateli.

Režisores Ramunes Rakauskaites dokumentālo spēlfilmu “Radviliāda” par Eiropā slaveno Radvilu dzimtu, kurai Matelis ir kopproducents, Latvijas skatītāji arī varēs redzēt nākamajā gadā. Otra pasaulē labi pazīstamā lietuviešu dokumentālista Audrjusa Stoņa režisētā un Ulda Cekuļa producētā filma “Ramins” (2012) bija Lietuvas oficiālais pieteikums “Oskara” nominācijai.

Šobrīd notiek kopīgs darbs pie Nacionālā kino centra programmā “Latvijas filmas Latvijas simtgadei” atbalstītā Kristīnes Briedes un Audrjusa Stoņa projekta “Baltijas jaunais vilnis”, kura pirmizrāde gaidāma 2018.gada aprīlī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti