Filmai «Paradīze '89» ieskaņo Daiņa Īvāna 1989.gada runu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Jaunās režisores Madaras Dišleres spēlfilmai „Paradīze ‘89”, kas top studijā „Tasse Film” ar Nacionālā Kino centra (NKC) atbalstu programmā „Latvijas filmas Latvijas simtgadei” un stāsta par Atmodas laiku, 15. februārī Dainis Īvāns ieskaņoja savu radio runu, kas skanēja 1989. gada 23. augustā.

Filma “Paradīze ‘89” ir balstīta uz režisores Madaras Dišleres bērnības atmiņām, tas ir laiks, kad Latvija kā neatkarīga valsts bija tikai vēl sapnis, un katrā no mums bija mazi sapņi par to, kāda būs atkal brīvā Latvija. Filma stāsta par māsiņu Paulas (9) un Lauras (7) vasaras brīvlaiku 1989.gada augustā, kad meitenes ierodas mazpilsētā ciemos pie māsīcām. Māsīcu mātes nav mājās, un meitenes izbauda "brīvību", iztēlojoties, kā ir būt pieaugušām. Spriedzi kāpina televīzijas ziņas par notikumiem politikā, un meiteņu attiecības kļūst saspīlētas, mijoties bailēm par tuvojošos karu un nespējai emocionāli tikt galā ar pieaugušo dzīvi. Galu galā Paula nolemj rīkoties, cerot – ja Latvija atgūs brīvību, tas nāks par labu visiem.

2016.gada vasarā filmas "Paradīze ‘89" vajadzībām tika rekonstruēts leģendārā Baltijas ceļa fragments un tā kļuva par vērienīgāko masu skatu filmēšanu Latvijas kino nesenajā vēsturē ar apmēram 700 dalībniekiem.

Filmas skaņu celiņam nepieciešami arī tālaika audiomateriāli, bet izpētē atklājās, ka tobrīd populārā politiķa, Tautas frontes vadītāja Daiņa Īvāna uzruna tautai nav saglabājusies nevienā arhīvā, tikai paša Īvāna pierakstos. Tāpēc Dainis Īvāns piekrita filmas vajadzībām ierunāt šo tekstu, kopā ar filmas režisori Madaru Dišleri un skaņu režisoru Ernestu Ansonu atsaucot atmiņā Atmodas laika sajūtas.

Filmas radošā komanda ir režisore un scenāriste Madara Dišlere, operators Gints Bērziņš, mākslinieks Aivars Žukovskis, kostīmu māksliniece Līga Krāsone, filmas producentes Aija Bērziņa un Alise Ģelze (studija "Tasse Film"). Filmas galveno lomu atveidotāji ir bērni, kuru meklējumi notika visā Latvijā, pārbaudot aptuveni 1000 pretendentu. Galvenajām lomām izvēlētas četras 7–12 gadus vecas meitenes – Magda Lote Auziņa, Līva Ločmele, Marta Ģertrūde Auzāne un Evelīna Ozola. Epizodiskās lomās filmā būs redzami vairāki Latvijā pazīstami aktieri – Guna Zariņa, Gatis Gāga, Nauris Puntulis, Inga Apine, Kaspars Gods un Ģirts Rāviņš.

Filma finansēta NKC programmā ''Latvijas filmas Latvijas simtgadei'', kas paredz tuvākajos divos gados līdz Latvijas valsts jubilejai uzņemt kopā 16 pilnmetrāžas filmas – sešas spēlfilmas, astoņas dokumentālās filmas un divas animācijas filmas.

Pirmā pirmizrāde programmā "Latvijas filmas Latvijas simtgadei" gaidāma jau 2017.gada augustā, bet Madaras Dišleres spēlfilmas "Paradīze ’89" pirmizrāde plānota 2018. gada februārī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti