Kultūra

Notiks 6. ikgadējais labdarības koncerts Bruknas muižā

Kultūra

«Komēta» Daugavgrīvas cietoksnī uguņos astoņos ciematos

"Četri balti vakari" Doma dārzā

Doma dārzā sākas «Četri balti vakari»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Šonedēļ Rīgas Doma dārzā sāksies nu jau par stabilu vasaras tradīciju kļuvušie bezmaksas brīvdabas kinoseansi, šoreiz veltīti šī gada jubilāram, kino klasiķim Rolandam Kalniņam. Pagājušā gadsimta 60. gados viņš bija jaunu ceļu meklētājs, un viņa veikumā atrodama saikne ar tā laika pasaules kino tendencēm, visvairāk ar tā saukto „franču jauno vilni”. Par to uzskatāmi varēs pārliecināties brīvdabas kino vakaros, jo līdzās Rolanda Kalniņa populārajai filmai „Četri balti krekli” tur izrādīs arī trīs franču jaunā viļņa filmas. Pirms katras no tām būs dzirdams arī kino speciālista komentārs.

Vasaras brīvdabas kino seansi Doma dārzā notiek jau sesto gadu, un katru gadu ir cita tēma. Šoreiz tajos tiks atklātas ļoti interesantas saiknes starp franču tā sauktā jaunā viļņa šarmanto gaisotni un mūsu meistara Rolanda Kalniņa 60.gadu daiļradi.

Pasaules kino un Rolands Kalniņš – to par ļoti interesantu tēmu dēvē kino kritiķe Dita Rietuma. Un visspilgtākais apliecinājums šai saiknei ir Rolanda Kalniņa leģendārā filma „Četri balti krekli” – padomju laikā pazīstama ar cenzūras piešķirto nosaukumu "Elpojiet dziļi!”.

Dita Rietuma: „Pasaules kino vēsturē ir kanonizējies jēdziens „franču jaunais vilnis” – stilistisks strāvojums, kas visspilgtāk uzplauka 60. gados, un ar šo jēdzienu mēs saprotam tādus ļoti izaicinošus, radikālus kino veidošanas paņēmienus un nerēķināšanos ar stīviem kanoniem. Un arī Rolanda Kalniņa filma „Četri balti krekli” savā pasaules izjūtā ir visdzīvākā un vissalīdzināmākā ar tā laika pasaules kino vadošajām tendencēm."

Ar tik tikko svaigi restaurētu filmu „Četri balti krekli” kinovakari Doma dārzā pēdējā jūlija ceturtdienā noslēgsies, bet pirms tam – lai labāk varētu ieraudzīt šo līdzību ar franču jauno vilni – tiks izrādīti trīs franču kino klasiķu darbi, un pirmais no tiem Žana Lika Godāra „Trakais Pjero” – mīlas un kriminālas spriedzes pavadīts ceļojums no Parīzes uz Vidusjūru ar jauno un valdzinošo Žanu Polu Belmondo un Annu Karinu, kas bija Godāra mūza, galvenajās lomās.

Godāra hrestomātisko jaunā viļņa filmu 13.jūlijā turpinās Žana Ruša dokumentālā filma „Vienas vasaras hronika. Parīze. 1960”, kuras centrā ir jautājums – vai ir iespējams nofilmēt patiesību? Trešais franču kinodarbs programmā būs Žaka Demī melodrāma ar mūzikla elementiem „Lola”.

Sekojot tradīcijai, katru no filmu seansiem iesāks kinospeciālista ievadvārdi. Pirmajā seansā – šo ceturtdien, 6.jūlijā, Žana Lika Godāra filmai „Trakais Pjero” ievadvārdus teiks Dita Rietuma. 13. jūlijā LKA Rīgas Kino muzeja vadītāja Zane Balčus stāstīs par vienu no cinéma vérité būtiskākajām filmām "Vienas vasaras hronika", bet 20. jūlijā kinokritiķe Daira Āboliņa runās par Žaku Demī un viņa "Lolu".

Kopumā „Četri balti vakari” tātad piedāvās četrus kino seansus katru jūlija ceturtdienu un ieeja uz tiem ir brīva. Kā jau minēts, pēdējā būs Rolanda Kalniņa filma „Četri balti krekli”, tikko svaigi restaurēta studijā „Lokomotīve”.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti