Cikls «Cytaidi latviskais» atgriežas LTV ar stāstu par Ušpeļu dinastiju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

No svētdienas, 2. jūlija, Latvijas Televīzija skatītājiem atkal piedāvās pozitīvo stāstu ciklu “Cytaidi latviskais”, uzsākot tā piekto sezonu. Pirmā sērija LTV1 būs vērojama plkst.18.20. Pavisam jaunajā sezonā svētdienu vakaros būs redzamas sešas sērijas.

Pirmajā raidījumā būs stāsts par Latgales keramiķu dinastiju – Ušpeļiem. Podnieku stāstus raidījumā atklās, iepazīstoties ar kolorīto meistaru Ēvaldu Vasiļevski.

Andris dzīvo pavisam netālu no Rēzeknes, vietā, kurai ir neparasts un intriģējošs nosaukums – Pocelujevka. Šim nosaukuma ir arī sava vieta Andra un viņa sievas – Eiropā atzītas klavesīnistes - Ievas Salietes mīlasstāstā.

Andris turpina tēva un vectēva aizsākto – virpo vārauniekus un vāzes, krūzes un bļodas, darina šķīvjus un svečturus.

Šajā raidījumā taps arī svilpaunieks, kuru parasti darina visi, kuri pirmo reizi tur rokās mālu. Būs stāsti par melno un glazēto keramiku, apdedzināšanas tehnoloģijām, tiks vēroti vecmeistaru darbi no Andra kolekcijas.

Lai labāk izprastu Ušpeļu dzimtas dažādo paaudžu keramiķu rokrakstus, raidījuma veidotāji pētīs Rakstniecības un mūzikas muzeja keramikas krājumu, kas apskatāms Raiņa muzejā „Jasmuiža”.

Andra un Ievas svinību dienā - viņu sestajā kāzu jubilejā - gaviļnieki kopā ar draugiem un folkloras kopu „Dziga” muzicēs, dalīsies atmiņās, baudīs Latgales un eksotisko zemju kulināro mantojumu.

Raidījumu vada latgaliešu rakstnieks Valentīns Lukaševičs, scenārija autores - Sandra Freiberga, Zita Kaminska, operators Uvis Burjāns.

Raidījums demonstrēts latgaliešu dialektā ar titriem latviešu literārajā valodā.

Iepriekšējo sezonu raidījumus iespējams noskatīties šeit.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti