«Bilžu arheologs» Laimonis Stīpnieks: Teātris ir mans lauciņš

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

„Bilžu arheologs” – tā var raksturot fotogrāfu Laimoni Stīpnieku, jo teju par katru savu veikumu viņam ir savs stāsts un atmiņas. Lai arī pēc profesijas arhitekts, ar fotogrāfiju viņš nodarbojas kopš Rozentāla skolas laikiem, kad, sakrājot saņemtās stipendijas, nopirka savu pirmo fotoaparātu „Zorkij”.

«Bilžu arheologs» Laimonis Stīpnieks: Teātris ir mans lauciņš
00:00 / 11:01
Lejuplādēt

Paša sirdij vistuvākais ir darbs teātra fotogrāfijā, kam Laimonis Stīpnieks veltījis teju 30 mūža gadus, strādājot dažādos Latvijas teātros. Mākslas pasaules cilvēki viņu dēvē par visaugstākās raudzes fotomākslinieku, bet viņš pats šādu apzīmējumu nepieņem un lūdz sevi saukt vienkārši par teātra bildētāju.

Rīgas Centrālajā bibliotēkā šobrīd apskatāmas divas Laimoņa Stīpnieka izstādes: vienā eksponēti leģendārā režisora Oļģerta Krodera portreti, otrā – padomju gados fiksētas Rīgas vietas, kas mūsdienās ir zudušas. Rīgas skatu izstādē vecākais darbs ir uzņemts 1954.gadā, un izstāde ļauj ieraudzīt, kāda bija Rīga.

Bet pats Stīpnieks intervijā Latvijas Radio atzina, ka “teātris ir mans lauciņš, kas man bija patiešām tuvāks par arhitektūras un citu lietu fotofiksācijām, tā jau bija klātbūtnes izjūta – būt tajā procesā, kā top izrāde”.  

Savukārt fotografēt Kroderu bija neiedomājami viegli, atzina Stīpnieks. Viņš stāstīja, ka viņam no aktieriem nevajadzēja “svētdienas ģīmi” , “vai nu es bildēju vai nav, bet Krodera gadījumā nebija nekādu problēmu”.

Laba un kvalitatīva fotogrāfija ir tāda, kura nav jāizskaidro, kura pati par sevi stāsta, un par tādu “to padara bildētājs, vai tas atnāk un tas jānobildē, tas nav verbāli izskaidrojams”, stāstīja Stīpnieks.

Šodienas fotogrāfijā tādu bilžu gandrīz vairs nav, šodienas fotogrāfija ir tāda kā caur datorprogrammu, aifonogrāfija vairs nav fotogrāfija, tā bilde vairs nevar pretendēt uz to, ka tā ir fotogrāfija, uzskata Stīpnieks.

18.septembrī Rīgas Centrālajā bibliotēkā būs atvēršanas svētki Vēsmas Lēvaldes grāmatai par Oļģertu Kroderu – „Hamleta vārdi”, kuras vāku arī rotā ļoti izteiksmīgs tieši Laimoņa Stīpnieka fiksēts leģendārā režisora portrets.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti