Kultūras ziņas

"Elīna Garanča. Paslēpes mūzikā" Berlīnē

Kultūras ziņas

Oskara Jansona ceļojums uz Monseratu

Berlīnes kinofestivāls: ko sola jaunais kino?

Berlīnes kinofestivāls: ko sola jaunais kino

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Berlīnes kinofestivāls noslēgsies sestdienas vakarā.  Pašlaik visbiežāk uzdotais jautājums Berlīnē - kurš no festivāla apmeklētājiem noskatījies visvairāk filmu, bet svarīgāks jautājums - vai kinofestivāla programma ir gana spēcīga piedāvāt aktuālas un kino skatītājiem svarīgas tēmas.  

Šogad festivālā tiek izrādītas 385 filmas 949 seansos. Cilvēks, pat ja kinomāns, dienā var noskatīties 4-5 filmas. Bet statistika neatklāj māksliniecisko līmeni.

Kinokritiķe Margreta Kēlere, kas festivālu apmeklē 30 gadus, uzskata, ka filmās ir jābūt apvienotam politiskajam, sociālajam un emocionālajam vēstījumam, politika vairāk ir prāta konstrukcija, bet filmai ir jāiedarbojas arī uz sirdi.

Piemēram, režisora Ērika Poppes filma “Ūtoja 22. jūlijs”  atsauc atmiņā traģēdiju, kas 2011.gadā notika  Norvēģijas salā,  kad vasaras nometnes laikā politisks maniaks  nošāva vairāk nekā 70 jauniešu. Scenārijs veidots, balstoties uz izdzīvojušo liecībām. Daudzi to uzskata gan par vislabāko, gan par vismanipulatīvāko filmu. 

Režisora Vesa Andersona ironiskā futūriska fantāzija animācijas  filmā “Suņu sala” bija skaļš festivāla atklāšanas notikums ar režisoru un aktieriem pie bungām un uz sarkanā paklāja. Bet arī Eiropas kino pašlaik vairs nav tik viegli definējams.

Publisko attiecību speciāliste no Dienvidāfrikas Bolgvazi Malgvaza, kura Berlīnes kinofestivālu apmeklē pirmo reizi, pauž cerību, ka arī Dienvidāfrika varētu iekļauties  šajā festivālā,  “mēs vēlamies strādāt roku rokā, tāpēc esam šeit, un kino ir strauji augoša industrija”.

Eiropas kino autori meklē kompromisus starp mākslu un žanra kino. Saprotot, ka publikai patīk biogrāfiski stāsti, izmanto, piemēram, aktrises Romijas Šneideres dzīvi.  Bet pēdējos gados pastiprinājusies interese par krievu kino.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti