«Baltijas pērli» atklāj Kannu kinofestivāla direktors

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Kino festivālu sezona Rīgā turpinās, un 21.septembra vakarā kino maratona stafeti pārņem “Baltijas pērle”. Turklāt pārņem ar īpašu žestu, jo "Baltijas pērli" atklās Kannu kinofestivāla vadītājs Tjerī Fremo. Ilggadējais Kannu festivāla radošais direktors uz Rīgu atvedis arī savu autordarbu - dokumentālu filmu par kino pirmsākumiem. Vakar vakarā un šorīt Tjerī Fremo piedalījās publiskās diskusijās ar Latvijas medijiem un kino industrijas pārstāvjiem.

Kannu kinofestivāla direktors lielu daļu savas dzīves pavada, apceļojot Eiropas kinofestivālus, gan lai iepazītu jaunus reģionus, gan satiktu draugus un Kannu konkursantus. Direktors līdzi atvedis savu montāžas filmu "Limjēri!", kas ir ļoti personisks skatījums uz kino vēsturi, agrīnajām  leģendāro brāļu kinofilmām, no kurām daudzas nekad līdz šim nav bijušas publikai pieejamas.

"Strādājot vietā, kur Limjēru kino piedzima, un vadot pasaules nozīmīgāko festivālu, manuprāt, tās ir viena un tā paša darba divas puses," saka Tjerī Fremo.

Tjeri Fremo stingri ievēro protokolu, Kannās katru konkursantu uz sarkanajām kāpnēm sagaidīt personiski. Un šādi godina gan debitantus, gan klasiķus.

"Kannu festivālam šogad 70.jubileja. Pasaule kopš 1947.gada ir ļoti mainījusies, taču Kannu gars ir tas pats. Mana darba jēga ir to uzturēt," skaidro Fremo. "Tā nav mana prestiža lieta, bet apliecina kino mākslas prestižu."

Viņam esot svarīgi satikt jaunus režisorus tieši viņu dzimtenē, viņiem raksturīgā vidē, lai piekļūtu tuvāk ne tikai māksliniekam, bet arī cilvēkam, kurš rada mākslu. Rīgā Tjerī Fremo ieradies pirmo reizi. 

"Ir jauna paaudze. Man kino bija kā baznīca, kā katedrāle. Esot Latvijā, man ir svarīgi satikt cilvēkus un izjust šejienes kino garu, kas ir ārpus ierastā valstu spektra, sajust šejienes radošumu un varbūt jaunus talantus," saka Fremo.

Tjeri Fremo apliecināja, ka Kannas pēdējos gadus ir lepojušās ar jaunatklātām personībām Latīņamerikas, Rumānijas, Ungārijas kino, bet talantu meklējumi nekad nebeidzas.

"Mans darbs un misija ir apliecināt, ka jebkurš cilvēks uz šīs zemes, kurš ir uzņēmis filmu kaut vai ar telefonu, var to mums atsūtīt un mēs to iekļausim festivāla atlases procesā," norāda Kannu kinofestivāla direktors.

Mēroga izpratnei - Kannu kinofestivāla atlasei pagājušajā gadā tika pieteiktas 18 tūkstoš 800 filmu, bet galvenajā konkursā tiek iekļautas ne vairāk kā 22 filmas.

Jau vēstīts, ka festivāls “Baltijas pērle” Rīgā norisināsies no 21. līdz 26.septembrim. Īpašs akcents šīgada festivālā būs britu kino programma ar sešām izcilām filmām, tostarp vienu īpašu filmu visai ģimenei “Bezdelīgas un amazones”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti