Kultūra

"Kino Bize" atklās 4. Rīgas Pasaules filmu festivālu

Kultūra

Atklāj divas Romanam Sutam veltītas izstādes "Universālā mākslas formula"

Atmiņas, cilvēkstāsti, vēstures notikumi Latgales dokumentālo filmu maratonā

Atmiņas, cilvēkstāsti un vēstures notikumi Latgales dokumentālo filmu maratonā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Ceturtdien, 27. aprīlī, Latgales vēstniecībā GORS visas dienas garumā, sākot no plkst. 11, būs skatāmas pēdējā desmitgadē Latgalē vai par Latgali tapušās dokumentālas filmas, kas vēsta par izciliem novadniekiem, kultūras un vēstures notikumiem. Kopumā visas dienas garumā varēs noskatīties astoņas filmas.

Simboliski iezīmējot Latgales kongresa simtgades atceri tieši vēsturiskajā kongresa dienā, šodien Rēzeknē norisināsies Latgales kultūrvēsturei veltītu dokumentālo filmu maratons, kas norisināsies Latgales vēstniecībā GORS, stāsta GORA Mākslinieciskās un pasākumu nodaļas vadītāja Ilona Rupaine:

''Tā kā šis maratons ir vairāk vērsts uz skolu jauniešiem, uz cilvēkiem, kas var apmeklēt filmas dienas laikā, tad mēs vēlējāmies, ka jebkurš interesents, vai tās būtu skolēnu grupas vai pensionēti cilvēki, lai viņi var atnākt un paskatīties koncentrētā veidā, cik Latgale ir kultūras notikumiem un kultūras cilvēkiem bagāta. Visu šo filmu uzdevums ir dokumentēt vēsturi, dokumentēt cilvēkus, viņu atmiņas, fotogrāfijas, varbūt mājas video. Iemūžināt šo izcilo cilvēku dzīvi un darbu, padarīt redzamu visiem interesentiem.''

Filmas vēsta par Latgalē nozīmīgu un izcilu rakstnieku, dzejnieku, mākslinieku, sabiedrisku darbinieku dzīvesstāstiem un veikumiem, kā arī nozīmīgiem vēstures notikumiem.

Pirms desmit gadiem veidotā filma „Latgales Māras ceļš” stāsta par Latgales atbrīvošanas pieminekļa “Vienoti Latvijai!” vēsturi no tā ieceres līdz atjaunošanai. Viens no filmas autoriem Voldemārs Ivdris atklāj, ka tā veidota kā īss ieskats vēstures notikumos, atklājot arī interesantas un mazāk zināmas nianses.

Piemēram, šajā filmā tiks parādīts kādas sievietes stāsts: būdama pēckara laikā 8.klases skolniece, kad piemineklis otrreiz jau bija nojaukts, viņa atrada mazu gabaliņu no pirmā autentiskā pieminekļa un turēja lādītē 42 gadus; 1992.gadā šo mazo gabaliņu iemontēja, kad Latgales atbrīvošanas pieminekli atkal atjaunoja. Faktiski tas mazais pirmās Māras gabaliņš ievietos tur, arī aculiecinieku stāsti, kas piedalījušies gan pirmā pieminekļa, gan otrreizējā atklāšanā kara laikā.

Latgales dokumentālo filmu maratonu pašā pievakarē noslēgs pērn pirmizrādi piedzīvojušās īsfilmas “Pyrmī Osni. Gambits 1917” turpinājums „Lauleibys”, kas vēsta par notikumiem Latgales kongresā. Filmas producenti ir Andris Slišāns un Arnis Slobožaņins.

Īsfilmas parāda divu redzamāko Latgales kultūras darbinieku un politiķu Franča Kempa un Franča Trasuna viedokļu sadursmi un atšķirīgo Latgales nākotnes redzējumu īsi pirms pirmā Latgales kongresa un tā laikā, stāsta viens no filmas veidotājiem Arnis Slobožaņins:

''Notikumi rit 1917.gada pavasarī. “Gambits” stāsta par Franča Kempa un Franča Trasuna tikšanos, izrunāšanos, izstrīdēšanos, abu viedokļu sadursmi. Savukārt otrā sērija, kas saucas „Lauleibys” stāsta par pašu kulmināciju, abām kongresa dienām. Trīs inscenējumi, galvenajās lomās Kristaps Rasims un Mārtiņš Egliens.”

Idejas autori filmas otro daļu centās veidot saprotamu un uztveramu ikvienam skatītājam. Pēc pirmizrādes to varēs atrast arī interneta vidē.

''Interaktīvāks, dinamiskās un vairāk saprotams cilvēkiem. Vairāk emocionāls, varbūt ne tik daudz informācijas piesātināts salīdzinājumā ar pirmo daļu. Ideja ir parādīt populārzinātniskā, visiem saprotamā veidā ne tikai akadēmiskajām aprindām un cilvēkiem ar priekšzināšanām, bet populārzinātniskā veidā pastāstīt vēsturi no latgalieša skatupunkta. Tā no manas un Andra, kā arī visu iesaistīto puses ir dāvana Latgalei, Latvijai kongresa simtgadē, jo ir bijis daudz dažādu diskusiju, bet kāds paliks sausais atlikums pēc kongresa svinībām. Tās visas sarunas? Diez vai. Komentāri visi aizies uz leju, bet filmas paliks,'' saka Slobožaņins.

Kopumā dienas laikā varēs noskatīties astoņas Latgalei veltītas kultūrvēsturiskas dokumentālās filmas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti