Kultūra

Atjaunots Rīgas Doma lielais ērģeļu prospekts

Kultūra

Latviski izdos pāvesta Franciska grāmatu «Pazemības ceļš» par korupciju

Akcijā "Dod kadru Latvijai!" katrs iedzīvotājs aicināts iesūtīt video simtgades filmai

Ar sabiedrības iesaistīšanos taps filma-kolāža par Latviju simtās jubilejas gadā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Visa nākamā gada garumā taps režisores Dzintras Gekas filma „Katra diena simtgadē”, kas īsās epizodēs atspoguļos katru nākamā gada dienu. Pie filmas strādās divas kino grupas un Latvijas reģionālās televīzijas, bet tās veidošanā aicināts iesaistīties arī ikviens Latvijas iedzīvotājs.

Jau no 1.janvāra cilvēki var iesūtīt savus uzņemtos video, kuros fiksēts kāds viņiem pašiem, viņu ģimenei vai Latvijai nozīmīgs notikums.

Fiksēt katru Latvijas simtgades dienu un pēc tam izveidot kolāžas veida stāstu filmā – tā ir režisores Dzintras Gekas un operatora Viktora Gribermana kopīga ideja. Absolūti oriģināla tā nav, jo 60. gadu nogalē Uldis Brauns īstenoja līdzīgu ideju dokumentālajā filmā „235 miljoni seju”, tāpat līdzīgs princips izmantots kanāla „National Geographic” slavenajā filmā „Viena diena uz Zemes”, ko veido epizožu kolāža par vienu un to pašu dienu dažādās pasaules vietās.

Dzintras Gekas filmā savukārt iecerēts aptvert visu Latvijas 100.jubilejas gadu, katrai dienai atvēlot 15 sekundes.

Pie filmas strādās divas studijas „Sibīrijas bērni” kino grupas, arī Latvijas reģionālās televīzijas, bet Dzintra Geka uzsver, ka ļoti gaidīts un nepieciešams ir arī sabiedrības atbalsts:

„Mēs sapratām, ka mums būtu jāuzrunā sabiedrība, jo mēs nevaram paši (arī divas kino grupas) apbraukt vienā dienā visu Latviju un saprast, kas ir pats svarīgākais, pats interesantākais. Tagad mēs esam to formulējuši tā, ka

vienu trešdaļu no katra mēneša materiāla nosacīti veido sabiedrība ar saviem iesūtītajiem video, trešdaļu uzņemas reģionālās televīzijas visā Latvijā un vēl trešo daļu – mūsu divas kino grupas.”

Ja kino grupas un reģionālās televīzijas vairāk fiksēs prognozējamus notikumus, tad no sabiedrības tiek gaidīti mirkļi, ko nevar ieplānot scenārijā, bet kas arī ir ļoti būtiski visā Latvijas kopīgajā ainā:

„Tas ir tas, kas notiek pilnīgi negaidot varbūt. Kā mums stāstīja – Zilupē kāds bērns katru dienu iet uz skolu ar Latvijas karodziņu, kāda veca māmuļa varbūt kopj kādu citu vecu māmuļu. Tad – brīnišķīgā Latvijas daba, tad dažādi sadzīviski notikumi. Un šo trešo daļu mēs katru mēnesi gaidām iesūtītu no Latvijas sabiedrības. Jo mēs gribam, lai šo filmu noskatoties, būtu absolūts priekšstats, kāda bija šī Latvijas simtgade”.

Iesaistīties ikviens ir aicināts jau no 1.janvāra, arī viena no studijas kino grupām jau ieplānojusi pavisam konkrētu darbu naktī uz 1.janvāri, un, iespējams, tas arī būs filmas pirmais kadrs, saka Dzintra Geka:

„Viss sāksies ar 31.decembra vēlu vakaru. Ir jau sarunāts, ka 22.30 Viktors dosies uz Rīgas Dzemdību namu un gaidīs pirmo bērnu, kas piedzims Rīgā. Ar to mums ir domāts sākt.”

Kaut arī šādu stāstu veidojot, gaidāms ļoti daudz nezināmā un neprognozējamā, filmai jau tagad tiek modelēts scenārijs, ko veido dzejniece Elīna Bākule-Veira. Paredzot katrai dienai 15 sekundes, filma iznāk 91 minūti un 25 sekundes gara, un ļoti svarīgi, lai tās dramaturģija būtu interesanta un emocionāli dažādās toņkārtās noskaņota.

Visa radošā grupa esot idejas iedvesmota – atzīst režisores asistente Evita Bērziņa, un ļoti cer, ka rezultāts būs noderīgs arī ar laika distanci:

„Man pašai šķiet, ka

šis projekts būs ļoti interesants gan šobrīd un pēc gada, gan pēc 20 un pēc 50 gadiem, kad cilvēkiem būs iespēja šajā filmā redzēt, kā tad izskatījās Latvija 100 gadu jubilejā, kādi bija cilvēki, apkārtējā vide, arhitektūra, mode, jo viss jau mainās ļoti strauji.

Šobrīd vērojot Rīgu 20., 30.gados, man pašai ir ļoti interesanti šie dokumentālie kadri. Tādēļ es domāju, ka šī filma būs skaista dāvana, kas paliks vērtīgāka gadu gaitā.”

Plašāk par projektu var uzzināt tikko vaļā vērtajā mājaslapā www.dodkadrulatvijai.lv, no 1.janvāra ikviens to varēs izmantot, lai nosūtītu savus uzņemtos video. To garumam jābūt apjomā no 15 sekundēm līdz minūtei.

Akcija turpināsies līdz 2018.gada 31.decembrim, bet Dzintras Gekas filmas „Katra diena simtgadē” paredzēta 2019. gada martā.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti