Anša Starka dokumentālie portreti Dubultu stacijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

17.jūnijā mākslas stacijā “Dubulti” tiks atklāta fotogrāfa Anša Starka pirmā personālizstāde “Portreti RL”. Izstādē būs aplūkojama lielformāta portretu izlase, kura veidojusies, fotografējot žurnālā “Rīgas Laiks” kopš 2010.gada intervētos cilvēkus.

Fotogrāfs Ansis Starks sākotnēji uzmanību piesaistīja kā izcils arhitektūras un izstāžu dokumentētājs. Kopš 2010.gada iemūžinājis  leģendāras personības brīdī, kad viņu uzmanība bija pievērsta žurnāla “Rīgas Laiks” intervētājam.

"Es, protams, arī izbaudu personības klātbūtni un ļoti daudz iegūstu no tā, jo es daļēji dzirdu un arī jūtu pašu interviju, un gandrīz vienmēr tas katrā reizē ir man ļoti būtisks vai aktuāls man," saka Starks.

Intervijas laikā cilvēki parasti koncentrējas sarunai un aizmirst par fotogrāfa klātbūtni, tādēļ portreti nav samāksloti vai pozēti, bet dokumentāli reālistiski.

"Es pats to sev esmu apzīmējis kā monumentalitāti. Man ir vēlme viņu padarīt un izcelt kā nozīmīgu, tāpat man arī ir gandarījums, ja man sanāk cilvēku šādā veidā ieraudzīt un nofotografēt," turpina fotogrāfs.

"Fotogrāfs ir vairāk orientēts uz skulpturālu pieeju portretam," norāda izstādes kuratore Inga Šteimane. "Viņš uzlūko šo cilvēku kā skulptūru, kā tēlu telpā. Un nevis tik daudz šo jau zināmo stāstu par šo kulta figūru. Viņš norobežojas no tā, kā no baltas lapas veido šo portretu."

Izstādē aplūkojami Mihaila Barišņikova, Ilmāra Blumberga, Līvas Ulmanes, Dalailamas, Mišas Maiska un daudzu citu izculu personību lielformāta portreti. Iespējams, izstāde būs iemesls arī kādam no viņiem apmeklēt šovasar Dubultu staciju, kur savu portretu varēs aplūkot līdz pat 22.augustam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti