Skolēnu dziesmu svētku sestā diena: klusums, pirmie noģībušie un ārkārtas sēde pirms noslēguma

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Klāt XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku sestā diena. Par svētku norisi visplašāk vēstī Latvijas sabiedriskie mediji, portālā lsm.lv teksta tiešraidē piedāvājot aktuālās informācijas apkopojumu.

Arī 11.jūlijā, sestajā XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku dienā Rīgā gaidāms lietus, taču būs mazliet siltāks, liecina Toma Briča prognozes.

Sestdien, 11.jūlijā, plkst. 11 Daugavas stadionā notiks tautas deju kolektīvu lielkoncerts " Līdz varavīksnei tikt"  un, visticamāk, koncertu ik pa laikam pavadīs lietus.

Savukārt vakarā, kad plkst. 19 Mežaparka Lielajā estrādē sāksies noslēguma koncerta " Manā dziesmā Tu..." ģenerālmēģinājums, lietus iespējamība ir mazāka.

Gaisa temperatūra dienas gaitā būs ap +17..+19 grādiem, kas ir par aptuveni diviem grādiem siltāks, nekā piektdien.

Skolēnu dziesmu svētku sestās dienas afiša
00:00 / 04:11
Lejuplādēt

Tuvojoties XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku noslēgumam, blīvajā notikumu skrējienā sestdien, 11.jūlijā, neliela pauze. Plkst. 11 vēl trešais un pēdējais tautas deju lielkoncerts "Līdz varavīksnei tikt", bet galvenais akcents no Daugavas stadiona pamazām pārvirzīsies uz Mežaparka Lielo estrādi, kur visas dienas garumā koristi mēģinās kopkoncerta dziesmas, dejotāji un pūtēju orķestri iemēģinās laukumu skatuves priekšā, lai plkst. 19 gaidītu skatītājus koncerta "Manā dziesmā tu…" ģenerālmēģinājumā.

Koncertā būs arī vairāki pirmatskaņojumi, ko radījuši komponisti Ēriks Ešenvalds, Valts Pūce, Kārlis Lācis, Andris Sējāns un Raimonds Pauls.

"Manuprāt, noslēguma koncerts būs kā kvintesence visiem svētkiem, kā punkts, kur visas galvenās nozares satiekas - tas ir kā latvietības, patriotisma lādiņš, kā tāda rozete, kurā katrs esošais jaunietis un topošais latvietis var uzlādēt sevi nākošajam cēlienam līdz Dziesmu svētkiem. Tas arī bija viens no galvenajiem kritērijiem repertuāra atlasē, lai svētkos katram jaunietim ir ko pārdomāt, kāpēc viņš ir tur, kur viņš ir, un kāpēc šī dziesma, viņaprāt, ir tik skaista un tieši Mežaparkā atskaņojama," stāsta viens no koncerta mākslinieciskajiem vadītājiem Gints Ceplenieks.

Dziedātāju un dejotāju ielu koncerti svētku sestajā dienā pieskandinās Latvijas Universitātes Botānisko dārzu, "Lido'' atpūtas centru un Kalnciema kvartālu. Dalībnieku vidū būs arī viesi no ārvalstīm. Piemēram, Kalnciema kvartālā plkst. 12.30 uzstāsies franču dejotāji uz koka kājām. Ielu koncertus papildinās arī vides darbnīcas.

Bet Latvijas Nacionālajā bibliotēkā plkst. 13 skanēs kokļu mūzika - no tautasdziesmām līdz filmu mūzikai, ko spēlēs koklētāju ansambļi no Rīgas, Aizkraukles, Tukuma, Kolkas un citām Latvijas malām.

Savukārt Vērmanes dārzā vēl līdz svētdienai, 12.jūlijam, turpināsies "Burtiski burvīgais burziņš" ar tirdziņu, radošajām darbnīcām un koncertiem. Tur svētku dalībnieki un viesi var gan baudīt citu sniegumu, gan iemēģināt roku.

Par Skolēnu dziesmu un deju svētkiem turpinās stāstīt arī "Kultūras Rondo", Latvijas Radio 3 - "Klasika" un Latvijas Radio 5 - "Pieci.lv", bet Latvijas Televīzijā teju visas dienas garumā būs skatāmi ieraksti no kokļu mūzikas, simfonisko orķestru un tautas deju lielkoncertiem.

Piektdien, 10. jūlijā, Lielajā ģildē pirmo reizi Skolēnu dziesmu un deju svētkos notika kokļu lielkoncerts. "Mana skārienjūtīgā kokle" guva skatītāju atzinību un ovācijas.

Laika apstākļi nevienu Skolēnu dziesmu un deju svētku dalībnieku, kurš piedalās svētku noslēguma koncerta "Manā dziesmā tu..." mēģinājumā, nobiedēt nespēj.

Estrādi pilda enerģijas pilns jauniešu pūlis. Kaupera dziesmas "Mana dziesma" laikā uzspīdējusi saule, kas izpelnījās ovācijas. Bērni ir nobruņojušies pret lietus, taču lietus mākoņi vairās no Mežaparka...

Māra Rozenberga par Skolēnu dziesmu un deju svētku noslēguma koncerta mēģinājumu Mežaparkā
00:00 / 02:43
Lejuplādēt

 

Sajūsmu par XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku piektdienas vakara lieluzvedumu “Līdz varavīksnei tikt” savā "Facebook" profilā paudusi bijusī Latvijas prezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

"XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku piektdienas vakara lieluzvedums “Līdz varavīksnei tikt” aizkustināja līdz asarām ar savu emocionālo spēku, radošo daudzveidību un skaisti plūstošām pārejām no tradicionālā uz moderno un otrādi," raksta Vīķe-Freiberga. "Aizkustināja arī mazo dejotāju varonība, izpildot visu, kas mācīts un iecerēts, spītejot lietus gāzēm, izlijušai un slidenai deju grīdai, kritieniem un izmirkušām drēbēm. Ja ikviens mūsu zemītē ar tikpat lielu atdevi, pacietību, sirdsdegsmi un atbildības sajūtu pildītu pats savus pienākumus, kā šie bērni un jaunieši savējos, tad Latvija būtu plaukstošs Ēdenes dārzs un nekādā ziņā ne bēdu ieleja."

Bijusī prezidente uzskata, ka "sniegums Daugavas stadionā bija vienkārši fantastisks ar savu vizuālo krāšņumu, grandiozo vērienu, izpildījuma precizitāti un visu vecumu dalībnieku redzamo dejas prieku".

"Mūzika bija katrai dejai lieliski pieskaņota, kur gan tautas dziesmu, gan ziņģu un rotaļu melodiju virknēm blakus skanēja Renāra Kaupera unikālā balss tembra maģija. Vienādi saistoša bija ļoti plašā un daudzveidīgā tautas dziesmu tekstu izvēle kā sirreāli asprātīgie modernie teksti par alfabētu, skaitļiem un daudz ko citu. Deju izpildījumā bija manāmi kā Olgas Freibergas un viņas paaudzes ieliktie stingrie pamati, dejotāju lieliskā stāja un precizitāte, kā arī Agra Daniļeviča kā horeografa radošā ģenialitāte un horeografijas skolu audzēkņu baletozais vieglums un akrobātiskās spējas," savu viedokli pamato Vaira Vīķe-Freiberga. "Daudzo horeografu un vēl daudzskaitlīgāko deju grupu vadītāju mērķtiecīgā spēja sadarboties, lai sasniegtu izcilu mērķi, varētu kalpot par piemēru gan Latvijas valdībai un Saeimai, gan visas Eiropas Savienības Padomei un komisijai..."

"Vakar vēlu vakarā bērniem, viņu skolotājiem un vecākiem vēl bija jāgādā par netīro kreklu un zeķīšu izmazgāšanu, tērpu un apavu izžāvēšanu un dažādām sadzīves prasībām. Šodien, sestdienā, viņi bija gatavi visu atsākt no gala vēl vienā uzvedumā un tad vēl svētdien posties gājienam. Mīļš paldies visiem dejotājiem, viņu vecākiem un skolotājiem par lielo prieku un lepnumu, ko viņi mums sagādāja! Mīļš paldies plašajai radošajai komandai, kas šo gluži vai “neiespējamo misiju” prata pārvērst tik aizraujošā realitātē!" raksta Vaira Vīķe-Freiberga, pievienojot fotoattēlus no koncerta.

 

Piektdien, 10. jūlijā, pie Brīvības pieminekļa notika pūtēju orķestru defile.

Nedēļas iespaidi Latvijas Radio raidījuma "Kultūras Rondo" apkopojumā.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Svētdien, 12. jūlijā, "Kultūras Rondo" dosies gājienā kopā ar svētku dalībniekiem.

Piektdien, 10. jūlijā, Rīgas Latviešu biedrības namā notik XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku Tērpu skates finālkonkurss. Piedāvājam fotoieskatu šajā krāšņajā notikumā:

Skolēnu dziesmu svētku noslēguma koncerta ģenerālmēģinājums Mežaparkā sāksies jau plkst.19, un uz to vēl var pagūt iegādāt arī biļetes. (To cena – divi eiro.)

Dziesmas, dejas, selfiji un cukurvate pirms Skolēnu dziesmusvētku noslēguma Mežaparkā
00:00 / 04:00
Lejuplādēt

Popdziesmas un koru klasika, selfiji, dejas un cukurvate šodien saplūda lielā krāsu mozaīkā Mežaparka estrādē, kur noslēguma koncertam gatavojas vairāk nekā 13 tūkstoši vienpadsmito Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku dalībnieku – dziedātāji, dejotāji un pūtēji. Lai gan aiz muguras jau daudz piedzīvojumu un maz gulētu nakšu, jauniešu lielais enerģijas lādiņš pat mēģinājumā neatstāja vienaldzīgu nevienu klātesošo.

Ņudzošo, trīspadsmittūkstošgalvīgo kopkori diriģentam Mārim Sirmajam nav viegli nomierināt – mēģinājums Mežaparkā rit jau trešo stundu, iespaidu ir daudz.

„Kad pirmajā mēģinājumā visi mazie nogāja nost, bija kā unikālajā gadījumā ar Niagāras ūdenskritumu, kas vienreiz aizsala. Cilvēki bija tā pieraduši pie tā fona, ka atmodās no klusuma. Te arī – kad zēnu kori un 5.-9.klašu kori nonāca no estrādes, palika tikai jauktie kori, bija sajūta, ka pēkšņi aizsalis Niagāras ūdenskritums!” smejas diriģents.

Pēc spiedzieniem nav grūti izzīlēt, kuras ir jauniešu mīļākās dziesmas un solisti.

„Ak dievs, to nevar izstāstīt!” emociju pilns ir „The Sound Poets” solists Jānis Aišpurs, kura pirmie dziesmu svētki bija pirms 20 gadiem. Tagad viņš no estrādes nokāpis līdz solistu skatuvei tās priekšā un kopā ar kori dzied savu dziesmu „Kalniem pāri”.

„Pirmās dienas bija liels satraukums, ar kādu trešo mēģinājumu atlaida, tad sāku saprast, kur atrodos, un sāku aptvert faktu, ka mūsu grupas dziesma ir aizgājusi nevis līdz festivālam vai radiostacijām, bet līdz latviešu dziedāšanas tradīcijas augstākajam līmenim.”

Just! Just!

Līdzās solistiem un diriģentiem par koristu mīluli šogad negaidīti kļuvis tautas deju ansambļa „Līgo” dalībnieks Justs Patriks Celms, kurš diriģē kopkora kustības.

„Katru reizi, aizejot priekšā, mazliet patrīc kājas. Tu tomēr jūties atbildīgs – tie ir latviešu tautas svētki, nevis ģimenes pasākums vai draugu ballīte. Tas ir kaut kas neaptverami skaists! Esmu ļoti negaidīti pārsteigts, ka viņi tik ļoti „pavelkas”. Tā ir tāda enerģija, kaut kāds atomsprādziens!” sajūsmināts ir jaunais dejotājs, kurš arī pats iepriekš dziesmu svētkos gan dejojis, gan dziedājis.

Jauniešu enerģijas uzlādētā estrāde turpina zumēt arī mēģinājumu starplaikos. Bērni ar telefoniem un autogrāfu grāmatiņām ielenc diriģentus un solistus. Pie jaunā diriģenta un viena no svētku mākslinieciskajiem vadītājiem Edgara Vītola veidojas pamatīga rinda.

„Tā tas iesākās vakar pēc mēģinājuma, kad dziedātāji saņēma bukletus ar autogrāfu lapiņu. Es gan pildspalvu arī turu gatavībā, bet, protams, lielākais autogrāfs un paraksts šobrīd ir selfijs!” secina jaunais diriģents.

Pirmo reizi skolēnu dziesmu svētkos piedalās arī diasporas kolektīvi, viņu vidū arī „Mazais letiņš” no Dublinas Ingūnas Grietiņas vadībā. Gandrīz visi bērni svētkos ir pirmoreiz un par lielāko piedzīvojumu atzīst dzīvošanu skolā. Lai gan sākumā gribējies palikt pie radiem mīkstās gultās, tagad visiem lielākā sajūsma ir par negulētajām naktīm, sadraudzēšanos ar Alojas dejotājiem turpat skolā un atklāšanas koncerta salūtu.

Pilna intervija ar „Mazo letiņu” no Dublinas
00:00 / 05:23
Lejuplādēt

Uz jautājumu, vai brauks uz nākošajiem dziesmu svētkiem, mazie Dublinas letiņi vienā balsī spiedz: „Jāāāāā!!!”

Sestdienas vakarā Skolēnu dziesmu un deju svētku noslēguma koncerta ģenerālmēģinājums tika pārtraukts, jo vairāki bērni ir saļimuši. Mediķi gan neatklāj precīzu skaitu, bet sociālajos tīklos ziņo vismaz par pāris desmitiem bērnu, kas noģībuši.

Kā liecina ieraksti "Twitter" tīklā, Skolēnu dziesmu un deju svētku noslēguma koncerta ģenerālmēģinājumā vismaz 26 bērni saļimuši.

 

 

 

 

„Tie ir vārdi no manas tautas. Un dziesma man arī no tās. Un es zinu, neviens manā vietā to nedziedās”. Šos Renāra Kaupera populārās dziesmas vārdus droši vien var teikt katrs no 13 tūkstošu lielā kopkora dalībniekiem Mežaparka estrādē. Viņi rītvakar izdziedās Skolēnu Dziesmu un deju svētku Noslēguma koncertu „Manā dziesmā tu…”.

Izmaiņas svētdien plānotajā koncertā nav paredzētas, Latvijas Radio informēja svētku izpilddirektore Agra Bērziņa, komentējot sestdien, 11.jūlijā, pārtraukto svētku noslēguma koncerta ģenerālmēģinājumu.

Kā vēstī aculiecinieki, koncerts bija apmēram pusē, kad saļimušo bērnu skaits kļuvis tik liels, ka četri medpunkti netika galā un talkā nāca pat diriģenti, koristi un rīkotāji.

Izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile (Nacionālā apvienība) 11.jūlija vakarā sasauc operatīvās rīcības grupas ārkārtas sēdi, lai uzklausītu mediķu un policijas informāciju par notikušo un lemtu par tālāko rīcību.

 

 

Kur paliek svētkos nozaudētās mantas?

Keramikas ceplis Vērmaņdārzā atklāj jauno mākslinieku veikumu...

Kā svētkos strādā Latvijas Televīzija?

Pirms noslēguma koncerta ģenerālmēģinājuma...

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti