Skolēnu dziesmu svētki: Pirmās dienas afiša

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki ir sākušies - pirmos akordus jau svētdien, 5.jūlijā, Rīgas Svētā Pētera baznīcā ieskandināja garīgās mūzikas koncerts, bet pirmdien, 6.jūlijā, starts svētkiem tiks dots pavisam oficiāli. Nedēļas laikā paredzēta plaša programma ar vairāk nekā 50 dažādiem pasākumiem, un tiem līdzi sekos arī Latvijas Radio. Programmā "Labrīt" ik rītu piedāvāsim ieskatu dienas galvenajos svētku notikumos un ieteiksim, kam sekot līdzi sabiedrisko mediju pārraidēs.

Lai gan lielais vairums Skolēnu dziesmu un deju svētku dalībnieku Rīgā ieradīsies tikai otrdien, 7.jūlijā, svētku programma jau 6.jūlijā sola daudz interesantu notikumu. Turklāt ne visos vajadzēs biļetes, kas uz lielajiem koncertiem jau sen kā izpirktas.

Pusdienlaikā Meža kapos godinās mūžībā aizgājušos kultūras darbiniekus, bet stundu vēlāk Dzelzceļa vēstures muzejā atklās izstādi "Rakstu darbi", kurā apkopoti mākslas pulciņu audzēkņu darbi keramikā, stiklā, tekstilā, metālā un citos materiālos.

Divos dienā notiks oficiālā svētku ieskandināšana. Tā tradicionāli risināsies vecākajā Rīgas parkā - Viesturdārzā jeb Dziesmu svētku parkā, kur pirms 142 gadiem notika Pirmie vispārīgie latviešu dziedāšanas svētki.

Agra Bērziņa, Anna Jansone un Goran Gora par svētku pirmo dienu
00:00 / 07:23
Lejuplādēt

Svētku ieskandināšanas pasākumam dots nosaukums "Tikai saknes neatdot", un tas pulcēs pārstāvjus no visiem Latvijas novadiem. Uzstāsies dziesminieks Goran Gora ar grupu un Rīgas skolēnus pils dziedātāji, dejotāji un koklētāji, kā arī Specializētās airēšanas skolas audzēkņi. Dalībnieki kopā veidos stāstu ar rituālu un simbolisku nozīmi, kuru izdziedās dziesmās ar Knuta Skujenieka vārdiem; dziesmās un dejās, kas iesakņojušās Dziesmu svētku tradīcijā.

Pēc tam sekos lielie vakara koncerti. Četros pēcpusdienā Dailes teātrī uz skatuves kāps tautas dejotāji, kuri plūkuši laurus skatēs - pavisam 36 deju kolektīvi jeb 612 bērni vecumā no četriem līdz 19 gadiem no visas Latvijas. Koncertu vakarā raidīs arī Latvijas Televīzija.

Piecos pēcpusdienā Ķīpsalā pirmo reizi skatītāju vērtējumam atrādīs mūsdienu deju lieluzvedumu "Te mēs es@m", kas tādā mērogā Skolēnu dziesmu svētkos notiks pirmoreiz. Koncertā apspēlēs aktuālo sociālo tīklu tēmu, dejās iesaistot arī planšetes un telefonus. Oriģinālmūziku radījusi grupa "Instrumenti".

Bet septiņos vakarā Lielajā ģildē uz skatuves kāps 24 izglītības iestāžu simfoniskie un kamerorķestri ar aptuveni 800 dalībniekiem. Tie būs sadalīti sešos apvienotajos orķestros un spēlēs gan latviešu un pasaules klasisko mūziku, gan mūsdienu komponistu orģinālmūziku un tautas dziesmu apdares.

Skolēnu dziesmu svētku garu varēs sajust arī Latvijas Radio klausītāji - kā vēstīts, svētku oficiālais radio "Pieci.lv" visu nedēļu raidīs no Stacijas laukuma. Šonedēļ uz turieni pārcelsies arī raidījums "Kultūras Rondo".

Kāda rosība Stacijas laukumā valdīs vakaros, stāsta "Pieci.lv" producente Kristīne Komarovska: "Jau šovakar plkst. 18 būs koru cīņas, kas ir kaut kas nebijis "Pieci.lv" ēterā. Divi kori stāsies viens otram pretim, izpildot dziesmas, kuras viņi uzzināja tikai pagājušajā piektdienā. Viena būs populārās mūzikas dziesma, viena būs no Dziesmu svētku repertuāra, trešā būs dziesma, kuras vārdus mēs izdalīsim koriem uz vietas. Tad nu redzēsim, kurš koris būs stiprāks. Cīnīsies gan Rīgas, gan visas Latvijas kori."

Koru cīņas ik vakaru, izņemot ceturtdienu, varēs vērot arī klātienē pie "Pieci.lv" studijas Stacijas laukumā.

Kā jau iepriekš ziņots, pirmā Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku diena  Rīgā būs ar tveicīgu laiku, turklāt vēlā pēcpusdienā gaidāmas pērkona lietusgāzes, liecina prognozes.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti