Rīgu pieskandinās Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

No 6. līdz 12.jūlijam Rīgu pieskandinās XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki, kuru plašo programmu veido koru un deju kolektīvu, pūtēju un simfonisko orķestru, vokālo un instrumentālo ansambļu, mazo mūzikas kolektīvu, mūsdienu deju kolektīvu sniegums. Tāpat svētku laikā notiks radošās darbnīcas, teātru izrādes un citas aktivitātes.

"Vērtību izglītība ir daļa no vispusīgas personības attīstības, no kvalitatīva izglītības procesa. Par to ar izglītības jomas kolēģiem no citām valstīm daudz diskutējām arī Latvijas prezidentūras laikā. Dziesmu un deju svētki ir būtiska mūsu valsts vērtību izglītības daļa, un esam lepni par visiem vairāk nekā simt tūkstošiem Latvijas skolēnu, kuri ikdienā dzied, dejo, muzicē un spēlē teātri," teic izglītības un zinātnes ministre, Skolēnu dziesmu un deju svētku rīcības komitejas priekšsēdētāja Mārīte Seile.

"Svētki šogad iezīmējas ar vairākiem jauninājumiem - gan mākslinieciskajā programmā, gan svētku organizācijā. Pirmo reizi svētkos notiks kokļu mūzikas koncerts, mūsdienu deju lieluzvedums, tērpu skate. Tiek atjaunotas arī vairākas tradīcijas - garīgās mūzikas koncerts, ielu koncerti, svētku atklāšana 11.novembra krastmalā, kas pulcēs visus svētku dalībniekus. Svētku organizācija ir kopdarba rezultāts - svētku rīkošanā iesaistīts plašs valsts un pašvaldību institūciju loks, nevalstiskās organizācijas, uzņēmumi, vecāki, pedagogi, bērni un brīvprātīgie. Īpašs akcents, rīkojot svētkus, ir likts tieši uz drošības jautājumiem," uzsver Skolēnu dziesmu un deju svētku izpilddirektore Agra Bērziņa.

XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos pulcēsies 37 890 dalībnieku no visas pasaules, bet viskuplāk tiks pārstāvēts Vidzemes novads. 26 000 svētku dalībnieku no Latvijas reģioniem tiks īslaicīgi izmitināti 60 Rīgas pilsētas izglītības iestādēs. Viena dalībnieka izmaksas no valsts piešķirtā finansējuma ir 9,84 eiro (viena dalībnieka ēdināšanas izmaksas dienā ir septiņi eiro, izmitināšanas izmaksas - 2,84 eiro). Dalībnieki Rīgas sabiedriskajā transportā pārvietosies bez maksas, lietojot viedkartes.

"Rīgas pilsēta ir veikusi visus nepieciešamos priekšdarbus veiksmīgai svētku norisei. Analizējot svētku norisi un lielākās cilvēku plūsmas, tiks norīkoti sabiedriskā transporta papildu reisi, dalībnieku uzņemšanai ir gatavas arī Rīgas pilsētas izglītības iestādes. Protams, rīdziniekiem jābūt gataviem, ka pilsētā veselu nedēļu būs dalībnieki no visas Latvijas, pilsētas ielās būs daudz autobusu - Rīgā iebrauks papildu 1100 transporta vienības. Lūdzam sekot aktuālajai informācijai par transporta plūsmu un stāvvietu ierobežojumiem Rīgas, svētku rīkotāju mājaslapās un medijos," atzīmē Rīgas pilsētas izpilddirektors Juris Radzevičs.

"Valsts policijai svētku laikā prioritārās darbības jomas ir dalībnieku un skatītāju drošība, ceļu satiksme un kārtība skolās un pasākumu norises vietās. Valsts policijas darbinieki apsargās 12 skolas - tās ir skolas, kurās dzīvos vairāk nekā 700 Svētku dalībnieku. Pārējās skolās par kārtību un drošību rūpēsies pašvaldības policijas un zemessardzes pārstāvji. Īpašu uzmanību pievērsīsim autobusu vadītāju un braukšanas ātruma kontrolei. Lūdzam atgādināt bērniem par diviem tālruņu numuriem - 112 un 110," norāda Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis.

"Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests ir apsekojis pilnīgi visas izglītības iestādes, kurās dzīvos dalībnieki, kā arī pārbaudījis, kā tika novērstas konstatētās nepilnības. Katrā norises vietā būs norīkotas ekipāžas, kā arī dežūrēs ugunsdrošības operatori. Savukārt vakaros veiksim papildu pārbaudes, lai sekotu, kā tiek ievēroti ugunsdrošības noteikumi," stāsta Valsts ugunsdrošības un glābšanas dienesta priekšnieka vietnieks Kristaps Eklons.

"Svētki būs intensīvs laiks arī mediķiem, tāpēc esam rūpīgi pārdomājuši, kā efektīvāk lietot mūsu resursus. Svētku laikā būs dažādi palīdzības veidi - sākot no pirmās palīdzības sniegšanas sadarbībā ar Sarkano Krustu, ārstu palīgu un ārstu brigādēm, beidzot ar reanimatologu un bērnu reanimatologu brigādēm. Norises vietās būs arī īpaši medpunkti. Neatliekamā medicīniskā palīdzība norises vietās tiks sniegta visiem, kam nepieciešams - gan dalībniekiem, gan skatītājiem," norāda Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta direktora vietniece Renāte Pupele. Kopā ar dalībniekiem uz Rīgu dosies arī mediķi no pašvaldībām. Savukārt Mežaparka Lielajā estrādē dalībnieku tribīnēs tiks izvietotas īpašas zīmes, kuras lietojot mediķi precīzi spēs ātri reaģēt un sniegt nepieciešamo palīdzību.

Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki ir lielākie Latvijas bērnu un jauniešu kultūras un mākslas svētki, kas notiek reizi piecos gados. XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki norisināsies Rīgā no 6. līdz 12.jūlijam, tajos piedalīsies ap 37 890 dalībnieku.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti