Panorāma

IKVD izvērtē situāciju Ogresgala pamatskolā

Panorāma

Rīga un Minska iegūst tiesības rīkot pasaules čempionātu hokejā

Maina Dziesmu un deju svētku biļešu tirdzniecības politiku

Maina Dziesmu un deju svētku biļešu tirdzniecības politiku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Dziesmusvētku noslēguma koncerts un Deju lieluzvedums – unikāli notikumi, par kuru apmeklēšanu būtu jāprasa pienācīga ieejas maksa, vai arī - tautas svētki, kur iekļūšana jānodrošina iespējami vairāk cilvēkiem? Šis ir jautājums, kas aktualizējas ikreiz, kad runa ir par Dziesmu un deju svētku biļešu politiku. Svētku rīkotāji vēlreiz apstiprina – viņi ir par iespējami plašāka apmeklējuma pieeju un tāpēc maina biļešu sadales principus.  

Dziesmu un deju svētki ir gaidīts notikums gan svētku dalībniekiem, gan skatītājiem un klausītājiem. Jau vairāki iepriekšējie svētki pierādījuši - tikko sākas biļešu tirdzniecība, cilvēki gatavi stāvēt bezgalīgās rindās pie kasēm, stundām censties sazvanīt rezervācijas telefonus un uz maiņām dežurēt pie datora, gaidot, kad pārslogotā biļešu tirgošanas mājaslapa apstrādās pirkumu.  Bet tik un tā daudzi paliek bešā.

Labā ziņa pirms 2018.gada Dziesmu un deju svētkiem – galvenajās pasākumu vietās pieaugs sēdvietu skaits. Daugavas stadions pēc rekonstrukcijas varēs uzņemt līdz 10 000 skatītāju, kas ir divtik, nekā līdz šim. Mežaparka estrādē pēc atjaunošanas satilps par astoņiem tūkstošiem skatītāju vairāk – kopumā 30 000. Taču izmaiņas ir arī biļešu tirdzniecības politikā.

“Mēs esam ļoti drastiski mazinājuši ielūgumu skaitu. Ielūgumi būs līdz 2% [no visu biļešu skaita], kas ir nebijis skaits. Iepriekšējā rezervācija būs tikai uz diviem lielajiem noslēguma pasākumiem – uz deju lieluzvedumu un noslēguma koncertu. Procentuāli tie ir 24% [no biļetēm].

Un pārējie visi – 74% ir brīvajā tirdzniecībā plānotās biļetes,” stāsta Dziesmu un deju svētku izpilddirektore Eva Juhņēviča.

Ielūgumus saņems valsts augstākās amatpersonas (Latvijas valsts prezidents, Saeimas priekšsēdētāja, Ministru prezidents), eksprezidenti, Dziesmu un deju svētku virsdiriģenti un virsvadītāji, Dziesmu un deju svētku procesa uzturētāji ārvalstīs un Kultūras ministrijas Goda viesi par ieguldījumu kultūrā.

Iepriekšējās rezervācijas grupā plāno ietvert dziesmu un deju svētku procesa uzturētājus Latvijā un ārvalstīs, kas biļešu sadali nodrošinās pēc saviem ieskatiem - šai grupai atvēlēs lielāko daļu no iepriekšējā rezervācijā paredzētajām biļetēm - 70%.

Dažādām sociālajām grupām (daudzbērnu ģimenes, cilvēki ar kustību traucējumiem, politiski represētie, sociāli neaizsargātākās grupas saskaņā ar iesniegumiem) atvēlēs 8% no iepriekšējās rezervācijas biļetēm, bet 22 % no iepriekšējā rezervācijā paredzētajām biļetēm paredzētas Ministru kabinetam, Kultūras ministrijas un Ārlietu ministrijas oficiālajām delegācijām, UNESCO pārstāvjiem, Svētku partneriem, Dziesmu un deju svētku padomei u.c.

Tirdzniecībā palaistās biļetes būs cenu amplitūdā no 2 līdz 65 eiro.

“Svarīgi piezīmēt, ka 65 eiro biļete būs atsevišķās zonās tikai uz diviem lielajiem noslēguma pasākumiem – deju lieluzvedumu un noslēguma koncertu,” piebilst Juhņēviča.

Jāņem gan vērā, ka šoreiz vienā iegādes piegājienā varēs nopirkt tikai 4 biļetes, nevis 8, kā iepriekš.

Uz noslēguma koncertu ar dalībnieka kartēm varēs nākt arī visi tie dalībnieki, kuri paši neuzstājas šajā koncertā. Savukārt, lai īstenotos iecere, ka palielinās arī sēdvietu skaits galvenajās norises vietās, to rekonstrukcijai jānotiek bez kavēšanās un laika ir maz. Mežaparka estrādē darbi sokas, apstiprina kultūras ministre Dace Melbārde (Nacionālā apvienība).

“Ir noslēgts līgums ar būvnieku un ir uzsākti reāli būvniecības darbi. Latvijas Nacionālais kultūras centrs kā Dziesmu un deju svētku rīkotājs katru ceturtdienu piedalās sēdēs uz vietas Mežaparka estrādē, lai redzētu, kā praksē šie darbi tiek ieviesti un fiksētu – ja justu, ka pastāv kaut kādas bažas vai draudi, tad uzreiz varētu reaģēt, un mēs varētu domāt par kaut kādu citu scenāriju,” pauž ministre.

Šobrīd par to gan uztraukties nav pamata, saka ministre. Arī Daugavas stadiona skatītāju zonas rekonstrukcija jau sākusies un noritot pēc plāna.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti