Kuldīgas tautastērpi papildina Dziesmu un deju svētkiem veltīto izstādi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Kuldīgas mākslas namā gads sācies ar latviešu tautastērpiem un Dziesmu un deju svētkiem veltītas izstādes „Latviskās dvēseles raksti” atklāšanu. Izstāde iepriekšējos gados bija apskatāma Minhenē un Luksemburgā, kā arī "Rīgas mākslas telpā” un Cēsu Izstāžu namā. Tagad pienākusi kārta Kuldīgai, kur izstāde papildināta ar tieši Kuldīgai raksturīgiem tautastērpiem.

Izstāde 2015. gadā tapa kā viens no kultūras pasākumiem Latvijas prezidentūrai Eiropas Savienībā, Latvijas Radio pastāstīja projekta vadītāja Linda Rubene. Izstādītajiem tautastērpiem un seniem priekšmetiem ir audiovizuāls noformējums, kas uzskatāmi parāda seno rakstu zīmju veidošanos.

Līdzās dažādu novadu tautastērpiem, šoreiz īpaši piedomāts par Kuldīgai raksturīgo, paskaidroja Rubene.

Latviešu tautastērpu izstāde Kuldīgā
00:00 / 03:37
Lejuplādēt

„Speciāli izstādei tika darināti divi Kuldīgas tērpi. Meitas un vīrieša tērps, turklāt meitai galvā ir speciāli atdarināts Turlavas līgavas vainags. Atšķirība ir pērlīšu rotājumā gar augšmalu. Vīrieša tērps ir īpašs ar aiztaisāmo āķu sistēmu. Tas var būt interesants apģērba risinājums pat mūsdienās,” izklāstīja Rubene, akcentējot Kuldīgas tautas tērpu detaļas, kam vērts pievērst īpašu uzmanību.

Tautas tērpus darinājuši Tautas tērpu centra “Senā klēts” meistari.

Katra izstāde tiek pielāgota konkrētai telpai, līdzīgi tas notiek arī Kuldīgā.

Izstādes vizuālās un satura idejas pamatā ir kosmosa telpa, sacīja mākslinieks Jurģis Krāsons. „Izstāde jau piekto reizi tiek pieskaņota konkrētai telpai. Labi, ka mums ir moduļu princips," teica mākslinieks. "Pamats ir kosmiskais režģis, kurā mēs uzturamies - vismaz šajā dzīvē. Izstāde ir par skaņu – ass ir arhaiskais komponists, un pretī tauta.”

Lai izjustu, saprastu un izzinātu, tas ir jāredz katram pašam. Kuldīgā izstāde būs apskatāma līdz 25. februārim. Vēl šogad izstādi „Latviskās dvēseles raksti” no 9. marta līdz 22. aprīlim būs iespēja aplūkot Ģederta Eliasa Jelgavas vēstures un mākslas muzejā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti