Īrijas latviešu koris «eLVē» dzied korāļus tikai dzimtajā valodā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latviešu biedrības Īrijā jauktais koris „eLVē”, kurš nākamgad svinēs savu 10. jubileju, jau četrus gadus pēc kārtas piedalās Īrijas valsts raidsabiedrības RTE radiostacijas „Lyric FM” rīkotajā konkursā „Kori Ziemassvētkos”.

Saskaņā ar konkursa noteikumiem tajā var piedalīties skolu, koledžu, amatieru un pusprofesionālie kori, iesūtot Ziemassvētku dziesmu ierakstus.

Šogad konkursā piedalījās vairāk kā 60 kori un organizatori atzīmē, ka sasniegts rekordliels dalībnieku skaits. Konkursantu iesūtītos ierakstus katru gadu vērtē profesionāla žūrija un uzvarētājiem dažādās nominācijās tiek piešķirtas arī naudas balvas.

Uzvara un balvas nav galvenais, uzskata kora mākslinieciskā vadītāja Inguna Grietiņa un atzīst, ka “eLVē” piedalīšanās konkursā ir svarīga ne tikai korim. „Korim tas ir ļoti svarīgi un ne tikai korim, bet visai latviešu kopienai Īrijā. Mēs dziedam tikai un vienīgi korāļus latviešu valodā, līdz ar to mēs demonstrējam gan valodu, gan mūsu latviešu komponistus, kas ir šos darbus sarakstījuši. Tādējādi mēs parādām savu tradīciju, jo mēs cenšamies dziedāt tradicionālās tautas dziesmas un arī popularizēt,” saka Grietiņa.

Īrijā kora dziedāšanas tradīcijas ir citādākas nekā Latvijā un Ziemassvētku korāļu izpildījums visbiežāk ir ļoti klasisks. Iepriekšējos gados konkursa organizatori ir atzinuši, ka latviešu piedalīšanās tajā ienes kaut ko jaunu un arī apliecina Īrijas kultūras dzīves daudzveidību.

Šī gada nogalē koris „eLVē” speciāli šim konkursam ierakstīja latgaliešu tautasdziesmu „Kaladō” Jura Vaivoda apdarē. 

„Dziesmu mēs cenšamies izvēlēties, lai tā būtu savādāka, lai nebūtu kā ierastie Ziemassvētku korāļi. Mēs viņu mēģinām meklēt tieši latviešu tradīcijas saknē. Latviešu tautasdziesmu apdares, kas ir tieši Ziemassvētku dziesmas, un interesantu komponistu apdares mēs apgūstam un arī demonstrējam radio, lai atšķirtos no pārējiem koriem, kas piedalās šajā konkursā,” par to, kā tiek izvēlētas dziesmas, ar ko piedalīties konkursā, stāsta Grietiņa.

Labākie konkursa dalībnieku Ziemassvētku dziesmu ieraksti „Lyric FM” radio kanālā tiek atskaņoti laikā no 8. līdz 24.decembrim klasiskās mūzikas raidījumā, kurš ēterā izskan ik darbdienu. Kora „eLVē” ierakstīto “Kaladō” radio ēterā varēja klausīties jau 8.decembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti