Eksperti: Lēmums atcelt svētku gājienu bija nepamatots

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Izglītības un zinātnes ministres Mārītes Seiles lēmums atcelt XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku gājienu bija nepamatots, diskusijā Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" pirmdien, 13.jūlijā, norādīja diriģents Mārtiņš Klišāns, kā arī žurnālisti Inese Lūsiņa un Eduards Liniņš.

Klišāns pauda, ka lēmums atcelt gājienu bija kļūda: "Es domāju, ka lielākā problēma bija formulējums - vajadzēja teikt, ka gājiens ir brīvprātīgs. Tas būtu noņēmis jebkādu spriedzi." Viņaprāt, šāda nostāja būtu devusi iespēju dalībniekiem pašiem izlemt, vai ir pa spēkam doties gājienā.

Arī Liniņš politiķu reakciju nosauca par dīvainu. Viņš uzsvēra - ļoti daudziem bērniem gājiens bija svētku kulminācija. "Lai cik nopietnas bija problēmas ģenerālmēģinājumā, bet tomēr, tomēr..." sacīja Liniņš, norādot - rīkotājiem vajadzēja aicināt pašus kolektīvu vadītājus rūpīgi vērtēt, vai bērni ir gatavi doties gājienā.

Kritiku netaupīja arī Lūsiņa. Viņa uzsvēra, ka gājiens ir viens no Dziesmu un deju svētku simboliem. Lūsiņa zināja teikt, ka pēc Seiles paziņojuma naktī uz svētdienu kolektīvos notikušas drāmas - kolektīvu šķelšanās, nesaskaņas starp kolektīviem, kas nāk no viena novada, kā arī citi strīdi.

 
Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Klišāns noraidīja apgalvojumu, ka bērni būtu pārslogoti. Kora mēģinājumi tika plānoti tā, lai bērnus nepārslogotu, un katrā no tiem tika uzlaboti dažādi uzstāšanās aspekti, piemēram, kādā no mēģinājumiem tika mēģinātas skatuves kustības, bet citā - notika cita veida darbs.

"Tas bija kaut kas unikāls, jo es kaut ko tamlīdzīgu savā ilgajā pieredzē nebiju pieredzējis," par sestdienas, 11.jūlija, vakarā notikušo Mežaparkā sacīja Klišāns, atzīstot, ka lēmums pārtraukt noslēguma koncerta ģenerālmēģinājumu bija pareizs. "Es ceru, ka tā darvas karotīte nav pilnīgi visu sabojājusi. Man jau liekas, ka tādos milzu pasākumos laikam nevar apdrošināties pret pilnīgi visu," sacīja Klišāns.

Visi diskusijas dalībnieki atzina, ka daudzie ģībšanas gadījumi notika domino efekta dēļ un bērna psiholoģiskās nenoturības dēļ. "Mēs taču esam pakļauti dažādām direktīvām [noteikumiem, kā jāuzstājās, kas rada stresu]. Ja viens ķipars redz, ka viņa biedrs, kurš blakus stāvējis, tiek aiznests - kā gan citādi?" retoriski vaicāja Klišāns.

Savukārt Liniņš aicināja domāt par bērnu psiholoģisko un fizisko noturību: "Varbūt mums patiešām ir jādomā par psiholoģisko izturību šai planšetdatoru paaudzei?"

Vienlaikus visi sarunas dalībnieki bija atturīgi, runājot par Seiles demisiju. Lūsiņa norādīja, ka ministres demisija nebūtu vēlama, jo Seilei jāpabeidz iesākties darbi. Savukārt Klišāns pauda, ka tam jābūt Seiles pašas lēmumam - vai viņas personīgā atbildības sajūta spēj pieņemt šo lēmumu.

Kā vēstīts, Seile lēmumu par Skolēnu dziesmu svētku koncerta gājienu pieņēma pēc tam, kad noslēguma koncerta ģenerālmēģinājuma laikā noģība 50 svētku dalībnieki.

XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki norisinājās no 6. līdz 12.jūlijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti