Kultūras ziņas

Mārtiņa Zaura dekoratīvais porcelāns simtgades izstādē

Kultūras ziņas

Festivāls atdzīvina tukšos Rīgas namus

Daugavas stadiona gatavība deju svētkiem

«Daugavas» stadions gatavojas dejotāju uzņemšanai; «aiz borta» - 180 deju kolektīvi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Kā dziesmu un deju svētkos ierasts, arī šogad  XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku laikā trīs dienu garumā deju lielkoncerti norisināsies "Daugavas" stadionā Rīgā. Dalībnieku skaits šogad rekordliels – teju 17 tūkstoši, taču šaurības dēļ stadionā nesatilpst vēl gandrīz 180 pirmās kategorijas kolektīvu. Arī gadu gadiem aprunātajās skatītāju tribīnēs vietu skaits nemainīgs – ap pieciem tūkstošiem, kas ir apmēram trīs reizes mazāk nekā dejotāju.

Lai arī dejotāju skaits stadionā šogad lielāks kā jebkad – 16 939, skatītāju pulks rekordus neuzstādīs. Divu līmeņu tribīne "Daugavas" stadionā uzbūvēta pirms vairāk nekā 30 gadiem. Skatītāju vietu skaits – 5764. Īpaši sāpīgi to izjūt mazo dejotāju ģimenes.

„Katram bērnam ir vismaz divi vecāki, arī vecvecāki, māsas un brāļi, bet tribīnes par mazu. Ļoti gribētos, lai kādreiz dzīvē tās tribīnes būtu lielākas, lai katrs vecāks, kas savu bērnu ir mīlējis, lolojis, pucējis un gatavojis, tiktu skatīties klātienē,” saka deju lielkoncerta mākslinieciskā vadītāja Indra Ozoliņa.

Ir izstrādāti divi 47 miljonus vērti stadiona „Daugava” uzlabošanas projekti.

„Viena no šīm alternatīvām, tā sauktā „A prim”, mums ir tāda, ka pie esošās tribīnes tiek piebūvētas papildus tribīnes, lai dabūtu to, ko dziesmu svētki lūdz, - papildus vietas, lai nesanāk tā, ka 15 000 dejo un 5 600 skatās,” stāsta VSIA “Daugavas stadions” valdes loceklis Elmārs Martinsons. „Ja viss saliekas ļoti optimistiski, nav pārsūdzību būvniecības iepirkumos, tad to var norealizēt līdz 2018.gadam.”

Otru – 40 miljonu Eiropas reģionālās attīstības fondu naudas un septiņu miljonu eiro valsts naudas vērto projektu varētu realizēt nevis līdz nākamajiem Dziesmu svētkiem 2018. gadā, bet līdz aiznākamajiem – līdz 2023. gadam. Tas paredz būvēt pilnīgi jaunu amfiteātra tipa stadionu, šī brīža saimniecību pārvirzot tuvāk Augšielai. Stadionu papildinātu ar vairākām modernām treniņu zālēm un laukumiem. Abos variantos skatītāju vietu skaits dubultotos līdz 10 tūkstošiem. Kamēr projekti gaida valdības atzinumu, šogad stadionu kosmētiski atsvaidzina un novērš būtiskākos trūkumus.

„Strādnieki nāca un šeit noskaldīja nost visu, kas varētu uzkrist uz galvas,” turpina Martinsons.

Šogad Izglītības un zinātnes ministrija vairāk finanšu atvēlējusi arī dejotāju drošībai.

"Daugavas" stadiona sapošana iepriekšējiem Dziesmusvētkiem izmaksāja 100 000 latu, šogad tie ir jau 700 000 eiro. Lielāko daļu izdevumu – gandrīz 600 tūkstošus – veido jauna zālāja aizsargseguma iegādāšanās.  

Rīkotāji paredz ka no ASV ceļojusī mobilā grīda samazinās traumatismu dejotāju vidū. Aizvadītajos skolēnu deju svētkos ar muskuļu sastiepumiem, kaulu lūzumiem un citām kaitēm slimnīcās nokļuva vairāk nekā 50 dejotāju.

„Saule un laiks ir izdarījuši to, ka tā plastmasa ir sakaltusi un svētku laikā viņš jūk ārā,” par veco segumu skaidro Martinsons. Jaunajam segumam ir stingrākas malas uziešanai un plāksnes stingrāk turas kopā. Paplašinātās uzejas uz deju laukumu tagad arī nobruģētas.

Tomēr vietas visiem dejotgribētājiem varētu pietikt tikai pēc vērienīgas paplašināšanas. Šaurības dēļ šogad svētkos nepiedalās divi ar pusi tūkstoši pirmās kategorijas dejotāju. Skolēnu dziesmu svētku izpilddirektore gan uzskata, ka vēl lielāks dalībnieku skaits radītu lielākus draudus dalībnieku un skatītāju drošībai.

„Ir jārēķinās ar daudziem aspektiem gan no drošības viedokļa, gan no neatliekamās medicīniskās palīdzības viedokļa, gan infrastruktūras viedokļa,” uzsver XI Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku izpilddirektore Agra Bērziņa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti