Labrīt

EP vēlas stingrāk kontrolēt eiroparlamentāriešu individuālās vizītes ārzemēs

Labrīt

Artjoms Konohovs par Lavrova un Mogerīni tikšanos

Ceļā uz dziesmu svētkiem: mācies dziedāt "Birzēm rotāts Gaiziņš"

Ceļā uz Dziesmu svētkiem: Mācies dziedāt dziesmu «Birzēm rotāts Gaiziņš»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Kāpēc Dziesmu svētku repertuārā ir tik daudz nezināmu dziesmu? Šādu jautājumu droši vien savu reizi uzdevis ne viens vien klausītājs, sēžot Mežaparka Lielajā estrādē. Protams, pazīstamas dziesmas vienmēr ir patīkamāk klausīties, jo domas seko līdzi mūzikai. Tieši pēc gada jūlija sākumā sāksies Latvijas simtgades dziesmu svētki, tāpēc Latvijas Radio jau laikus aicina - iepazīsti Dziesmu svētku repertuāru un sagaidi svētkus kā īsts eksperts!

Šodien aicinām uzzināt vairāk par savulaik ļoti populāro, bet padomju gados no Latvijas koru repertuāra tikpat kā izzudušo Volfganga Dārziņa dziesmu „Birzēm rotāts Gaiziņš”.

„Volfganga Dārziņa dziesmas "Birzēm rotāts Gaiziņš" pamatā ir Kārļa Jēkabsona dzejolis. Šis dzejnieks ir bijis Volfganga tēva Emīla laikabiedrs un viņa 20. gadsimta sākumā radīto kordziesmu ''Mirdzi kā zvaigzne'' un ''Nāc man līdz'' tekstu autors. Jau tolaik mēnešrakstā ''Vērotājs'' 1905. gada 2. numurā kāds recenzents (iniciāļi P. J.) secina, ka Jēkabsona dzejai piemīt īpaša muzikalitāte un gleznainība. Varbūt arī tāpēc tā bieži izmantota mūzikā. Piemēram, dzejolis "Birzēm rotāts Gaiziņš"jau 1918. gadā pārtapis Jāņa Mediņa solodziesmā, un 1921. gadā uz šī paša teksta pamata tapusi Alfrēda Kalniņa kordziesma. Tomēr vispopulārākā Jēkabsona dzejoļa muzikālā lasījuma versija ir tieši Volfganga Dārziņa dziesma. Tā radusies 1932. gadā, 8. vispārējo dziesmu svētku priekšvakarā, kad tika izsludināts kora jaundarbu konkurss. Tajā bija iesūtītas vairāk nekā 60 dziesmas, un godalgotas tika astoņas. Daudziem kļuva par pārsteigumu, ka piecas no šīm astoņām dziesmām bija sacerējis viens un tas pats autors. Tas bija jaunais komponists Volfgangs Dārziņš – tolaik vēl tikai 26 gadus vecs un plašākai sabiedrībai nepazīstams. Četras no šīm dziesmām bija tautasdziesmu apdares, bet viena – oriģināldziesma, proti, "Birzēm rotāts Gaiziņš", un tā pirmoreiz izskanēja 8. vispārējo dziesmu svētku jaukto koru koncertā Esplanādē 1933. gada 18. jūnijā. Diriģents bija Emilis Melngailis. Dziesma, kas vēstī par latvju milzi Gaiziņu un paralēlēs arī par pašu Latviju, acīmredzot klausītājiem iepatikās ar spirgto, gaišo mūzikas izteiksmi, ritma enerģiju. Pārlapojot 30. gadu presi, koncertrecenzijās diezgan bieži sastopam liecības, ka šo dziesmu nācies pēc klausītāju pieprasījuma atkārtot," stāsta muzikoloģe Baiba Jaunslaviete.

Birzēm rotāts. Volfgangs Dārziņš, Kārlis Jēkabsons. Izpilda Radio koris Jura Kļaviņa vadībā, 1991.gada ieraksts
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

"Tā kā komponists Otrā pasaules kara beigās devās bēgļu gaitās uz Rietumiem, viņa vārds okupētajā Latvijā netika daudzināts un arī savulaik populārā dziesma vairs neskanēja. Toties ārzemju latviešu dziesmu svētkos "Birzēm rotāts Gaiziņš" bijis viens no visbiežāk dziedātajiem darbiem, to apliecina arī statistikas dati, kas publicēti Valentīna Bērzkalna fundamentālajā darbā ''Latviešu dziesmu svētki trimdā, 1946–1965'' (1968). Starp daudzajiem atskaņojumiem var izcelt arī skumju un aizkustinošu brīdi Amerikas Rietumkrasta I latviešu dziesmu svētkos Sietlā 1962. gada 23. jūnijā, kuros Volfgangs Dārziņš, iepriekš liels dziesmu svētku atbalstītājs, vairs nav varējis ierasties, jo gulējis Sietlas slimnīcā. Kad dziesma izskanējusi, krāšņo rožu pušķi komponista vietā nācies saņemt viņa meitai Dainai. Tas nogādāts slimnīcā, kur jau nākamās dienas rītā, Jāņos, Volfgangs Dārziņš aizgājis mūžībā," turpina muzikoloģe. "Taču viņa dziesma turpina dzīvot. 60. gadu beigās trimdas komponists Helmers Pavasars tai izveido arī vīru kora versiju, kas top pēc Londonas vīru ansambļa "Gaiziņš" ierosmes. Savukārt Latvijas koru repertuārā dziesma atgriežas jau pēcpadomju laikā: 1993. gadā tā izskan 21. dziesmu svētkos tolaik jaunā un populārā virsdiriģenta Ivara Bērziņa vadībā.”

Birzēm rotāts

Volfgangs Dārziņš (1906-1962)
Kārlis Jēkabsons (1879-1946)

Birzēm rotāts Gaiziņš, latvju milzis,
Laistās spožā saules sidrabā.
Mīļā Latvija, kaut tu jel būtu
tāda cēla, balta, dižena!
Pakalni ja kliegtu, lejas brēktu,
Debess pazaudētu savu spožumu,
Latvija, kamēr es elpot spētu,
Mūsu mīlestībai tici tu!
Dārgā dzimtene, kaut tu jel būtu
Tāda cēla, balta, dižena!

Nošu fragments / lejupielāde
Nošu fragments / lejupielāde

XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku noslēguma koncerta kora dziesmu apkopojuma izdevums un pilns nošu komplekts pieejams "Musica Baltica" mājaslapā.

Iepazīsti arī citas 2018.gada dziesmu svētku dziesmas!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti