Sēlijā atdzimst pasaku un mīlestības pils

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Jaunu jumtu un lieveni ieguvusi viena no skaistākajām Sēlijas muižām - Červonkas pils Daugavpils novada Vecsalienas pagastā. Pils, kas kopš 2014. gada iekļauta valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā, nu kļuvusi gan aizsargātāka, gan vēl greznāka. Šī pils ar parku ir ne vien iecienīts tūrisma objekts, bet arī vieta, kur ģimeni dibina jaunie pāri. Trīs ceturtdaļas no visām svinīgi reģistrētajām laulībām Daugavpils novadā notiek tieši Červonkas pilī.

Červonkas jeb Vecsalienas muižas pils celta 1870. gadā neogotikas stilā. Tā ir gleznaina ēka ar dinamisku un sarežģītu apjoma kompozīciju – īsta pasaku pils, stāsta Daugavpils novada Kultūras pārvaldes Kultūras mantojuma daļas vadītāja Brigita Madelāne.

Šo pasaku pili šomēnes vēl skaistāku un aizsargātāku no vides dara eksplutācijā nodotais jaunais jumta segums, tas pilij būtisks jauninājums, atzīst Daugavpils novada domes galvenā arhitekte Nansija Tamane. Bet Brigita Madelāne piebilst, ka tagad pils atdzimusi jaunā veidolā un kļuvusi vēl interesantāka.

Lai gan daudzas autentiskās lietas nav saglabājušās, tomēr pils iekšienē redzams, ka te valda zināma greznība un sava aura, ne velti šo vietu iecienījuši jaunie pāri, kas te reģistrē savu laulību, stāsta šo laulību reģistrētāja, Daugavpils novada Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Valija Jurķāne.

Pils tornim ir savs īpašs stāsts, atklāj Valija Jurķāne. Mīt gredzenus jaunajiem un vīt savas laulības ligzdu te Červonkā sekmē pats ģimeņu simbols stārķis, jo tā ligzda pat pēc pils jumta remontiem nemainīgi palikusi un aplūkojama, uzkāpjot pa kāpnēm uz šo pils torni.

Stāsts par uzticību savai mājai Červonkā ir stārķu dzimtas ligzdā vīts, ko šobrīd stiprina jaunais pils jumts, kas - kā sola būvnieki - vismaz vēl pusgadsimtu sargās šo pasaku un mīlas pili Sēlijas zemē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti